JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Competentieprofiel van de digitaal vaardige mbo-docent

Het competentieprofiel van de digitaal vaardige mbo-docent

2 april 2021

Het werk van een docent wordt steeds meer digitaal. Wil je weten wat een mbo-docent kan doen met digitale technologie in zijn of haar lessen? Bekijk dan het competentieprofiel van de digitaal vaardige mbo-docent.

Met dit profiel vragen we aandacht voor de ontwikkeling van de digitale vaardigheden van de docent. Het kan leidinggevenden en docenten houvast bieden. Het profiel kent twee niveaus: basis en uitbreiding. Dit maakt het makkelijk inzetbaar. Docent, leidinggevende en beleidsmaker kunnen in één oogopslag zien wat een docent al kan en waarin ontwikkeling gewenst is. In tegenstelling tot andere profielen over digitale vaardigheden en mediawijsheid is dit profiel toegespitst op de docent in het mbo. Hieraan hebben docenten van alle vier de mbo-scholen van het Practoraat Mediawijsheid gewerkt. Het resultaat is een kort en krachtig document met duidelijke beschrijvingen van de digitale vaardigheden van de mbo-docent.

Vaardigheid in het competentieprofiel

Bij elke vaardigheid in het competentieprofiel vind je een of enkele nummers. Dit nummer komt overeen met de nummers van de competenties van het iXperium/Centre of Expertise leren met ict (CoE) over leren en lesgeven met ict. Zij maken onderscheid tussen acht verschillende competenties:

  1. Instrumentele vaardigheden
  2. Informatievaardigheden
  3. Mediavaardigheden
  4. Opleiden tot ict-geletterde leerlingen
  5. Pedagogisch-didactisch gebruik van ict
  6. Ontwerpen van ict-rijke leerarrangementen
  7. Evalueren van ict-rijke leerprocessen
  8. Competenties om te leren en innoveren met ict

We hebben ervoor gekozen om de nummers van de competenties van het iXperium toe te voegen aan het competentieprofiel, omdat dit helpt bij het creëren van overzicht. Je kunt door de nummers af te vinken inschatten aan welke competenties al wel wordt gewerkt en waar nog kansen liggen. Wil je meer weten over de competenties van het iXperium, bekijk dan deze pagina. 

practoraat mediawijsheid mbo onderzoek
practoraat mediawijsheid mbo onderzoek
Recent Posts
practoraat mediawijsheid mbo onderzoekpractoraat mediawijsheid mbo onderzoek