JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Informatiebeveiliging en privacy

Bewustzijn over informatiebeveiliging en privacy onder docenten

17 maart 2021

De docenten van het Practoraat Mediawijsheid doen praktijkgericht onderzoek om nieuwe ideeën uit te proberen en kennis op te doen om de onderwijspraktijk te verbeteren. Outger Commandeur van het Mediacollege Amsterdam heeft onder docenten onderzoek gedaan naar het bewustzijn van informatiebeveiliging en privacy. Aan de hand van zijn bevindingen heeft hij twee video’s met tips over informatiebeveiliging en privacy voor docenten gemaakt.

Wat was de aanleiding voor je onderzoek?

De behoefte aan meer informatie en duidelijkheid over privacy en informatiebeveiliging was de aanleiding voor het onderzoek.

In welke context vond je onderzoek plaats: les, klas, team, school?

Voornamelijk binnen mijn eigen team van het Mediacollege Amsterdam, maar ik ben ook in contact geweest met de functionaris gegevensbescherming van ROC TOP en het Mediacollege.

Wat wilde je te weten komen?

Ik wilde weten welke kennis over privacy en informatiebeveiliging docenten al hebben en op welke kennisgebieden zij nog veel winst kunnen boeken.

Wat wilde je opleveren?

Lessen en video’s. Het zijn uiteindelijk twee tipvideo’s geworden. Als uitbreiding wordt nog een train-de-trainermodule gemaakt.

Hoe heb je je onderzoek aangepakt: informatie vinden, experts bevragen et cetera?

Ik heb informatie gezocht bij experts. Zij konden mij vooral informatie gericht op het mbo geven.

Waar liep je tegenaan?

Ik vond het moeilijk om in contact te komen met collega’s van andere scholen. Hierdoor heb ik mijn onderzoek vooral binnen de muren van het Mediacollege uit kunnen voeren.

Wat gaf je energie?

De vragen die collega’s over dit onderwerp stelden. Die gaven mij een gevoel van urgentie, waardoor ik ook de noodzaak zag om het onderwerp te onderzoeken.

Wat hebben andere docenten aan je onderzoek?

Docenten kunnen aan de hand van een aantal handige tips en de toekomstige train-de-trainermodule bewust bekwaam omgaan met informatie en de privacy van studenten, maar ook die van collega’s.

Recent Posts
practoraat mediawijsheid mbo onderzoekpractoraat mediawijsheid mbo onderzoek