Veelgestelde vragen
Practoraat Mediawijsheid
De mediawijze docent is zich bewust van het eigen mediagedrag en dat van de studenten. Hij of zij bezit de digitale en kritische denkvaardigheden die nodig zijn om met dit inzicht, en door de relevante inzet van media, verbinding te blijven maken met de studenten binnen de eigen onderwijs- en beroepspraktijk.
Jazeker, al ons werk valt onder de Creative Commons-licentie. Hierdoor ben je vrij om ons werk te gebruiken, te delen, te kopiëren, te bewerken en te verspreiden. Hiervoor hebben we wel enkele voorwaarden, deze kun je lezen op de Creative Commons–pagina.
Het Practoraat Mediawijsheid is een samenwerkingsverband tussen vier Amsterdamse mbo-instellingen, te weten: ROC Top, ROC van Amsterdam, Hout- en Meubileringscollege en Mediacollege Amsterdam. Om te kunnen deelnemen aan het Practoraat Mediawijsheid is het van belang dat je werkzaam bent bij een van deze scholen. Is dat het geval en ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met ons via: Practoraatmediawijsheid@ma-web.nl
Een belangrijke doelstelling van practoraten is de professionalisering van docenten. Een reflectieve, onderzoekende houding is daarbij het streven. Hierbij wordt vaak de term ‘reflective practitioner’ aangehaald. De reflective practitioner kijkt kritisch naar de eigen praktijk. Hij is nieuwsgierig naar wat hij doet en waarom hij handelt zoals hij doet, wat het effect is en of hij dat ook inderdaad wil. Hij is zich bewust van aannames op verschillende niveaus: ervaringen, kennis en vaardigheden, overtuigingen, waarden en normen, drijfveren. Hij kan deze aannames analyseren en verder onderzoeken.
Jazeker, op onze pagina https://mbomediawijs.nl/corona vind je informatie over didactiek en online onderwijs. En op de pagina microsoft tutorials verzamelen we voor jullie alle handige tips, tools en initiatieven.
Practo… wat?
Een practoraat is een expertiseplatform met een onderzoekscomponent, georganiseerd als onderdeel van een mbo-instelling. De kernactiviteit van een practoraat is te definiëren als: het verkennen en ontwikkelen van nieuwe beroepspraktijken ingebed in het onderwijs door praktijkgericht onderzoek, waarbij een (kwalitatieve) meerwaarde ontstaat voor het werkveld (de beroepspraktijk), de studenten (die beter beroepsbekwaam worden en een beter beroepsperspectief krijgen) en docenten (die professionaliseren binnen het vakgebied en een onderzoekende houding ontwikkelen), waardoor de uiteindelijke kwaliteit van het onderwijs toeneemt.
Bij practoraten staat de professionalisering van docenten voorop. Daarnaast bieden practoraten ruimte voor innovatie en excellentie en versterking van de verbinding tussen onderwijs, (regionaal) bedrijfsleven en onderzoek. De kwaliteit van de docenten wordt verbeterd door een onderzoekende houding te stimuleren. Afstemming en kennisdeling tussen practoraten, en daarmee tussen mbo-instellingen, verbetert het imago van het mbo.
Jazeker, hiervoor kun je terecht bij Stichting Ieder mbo een practoraat. Op de website kun je lezen welke stappen hiervoor nodig zijn.
In oktober 2016 werd in de Tweede Kamer een motie van Michel Rog (CDA) aangenomen. Hiermee is vast komen te staan dat lectoraten en lectoren exclusief behoren tot het domein van het hbo en practoraten en practoren exclusief tot het domein van het mbo.
Prac-to-raat
(het; m/v; meervoud: practoraten)
1. inspirerende onderzoeksomgeving/ontdekkingscentrum/‘skills lab’ in het middelbaar beroepsonderwijs
2. platform voor praktische innovatie/kennisuitwisseling met ruimte voor de onderwijsinstelling om zich te profileren
Een practoraat is een expertiseplatform, geleid door een practor. De kern van een practoraat is te definiëren als volgt: het verkennen en ontwikkelen van nieuwe beroepspraktijken ingebed in het onderwijs door praktijkgericht onderzoek, waarbij een (kwalitatieve) meerwaarde ontstaat voor het werkveld (de beroepspraktijk), de studenten (die beter beroepsbekwaam worden en een beter beroepsperspectief krijgen) en de docenten (die professionaliseren binnen het vakgebied) waardoor de uiteindelijke kwaliteit van het onderwijs toeneemt.
In het kader van doelmatigheid lijkt het gerechtvaardigd om enige variatie in te bouwen en te veel dubbeling te voorkomen. Maar wanneer de aansluiting tussen het onderwijs en het regionale bedrijfsleven een belangrijke prioriteit heeft, is het raadzaam om te zorgen dat er een platform en ruimte beschikbaar zijn voor uitwisseling van ervaringen en kennisdeling. Het Practoraat Mediawijsheid heeft daarom geregeld contact met de practoraten Het Nieuwe Kijken, Digitale Weerbaarheid, Onderwijs Online en Onderwijs en Digitalisering.