JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Zorgtechnologie in de les

Zorgtechnologie in de les

19 juli 2023

De docenten van het Practoraat Mediawijsheid doen praktijkgericht onderzoek om nieuwe ideeën uit te proberen en kennis op te doen om de onderwijspraktijk te verbeteren. Lie Lian Tan, docent van het ROC van Amsterdam MBO College West werkt op de opleiding verzorgende-IG en maatschappelijke zorg. Haar school heeft veel zorgtechnologie aangeschaft, maar Lie Lian merkt dat dit nog geen vast onderdeel van het curriculum is en daardoor weinig wordt ingezet. In een eerder onderzoek heeft Lie Lian onderzocht hoe de BelevenisTafel ingezet kan worden. Het huidige onderzoekt bouwt verder op de inzichten die ze toen opdeed en heeft als doel om haar collega’s te enthousiasmeren. Lie Lian heeft een infographic ontwikkeld in canva voor intern gebruik (voor haar team) en er is een versie voor extern gebruik.

onderzoek mediawijsheid mbo zorgtechnologie
onderzoek mediawijsheid mbo zorgtechnologie
Wat was de aanleiding van je onderzoek?

Voor mijn vorige onderzoek heb ik een les gemaakt voor de BelevenisTafel. Toch wordt deze door collega’s weinig ingezet in de lessen en ook de andere technologische hulpmiddelen, die door het college zijn aangeschaft, worden niet ingezet. Het gebruik van zorgtechnologie komt niet voor in ons curriculum en bij het voorbereiden op de examens gaven docenten aan dat ze niet goed weten hoe ze studenten kunnen voorbereiden op dit thema.

In welke context vond je onderzoek plaats (les, klas, team, school breed)?

Ik heb de praktijk benaderd met een enquête om te onderzoeken of de praktijk ook ervaart dat onze studenten niet voldoende weten over dit onderwerp. Ook hebt ik gevraagd waar de praktijk behoefte aan zou hebben op het gebied van zorg en technologie. Ik heb collega’s in mijn team gesproken over zorgtechnologie en mijn collega’s hebben het product getest in hun lessen.

Wat wilde je te weten komen?

Ik heb eerst onderzocht welke plaats het onderwerp zorgtechnologie heeft in het kwalificatiedossier en in de examens. Ik wist al dat het thema nog niet geïmplementeerd is in ons curriculum, dus heb ik onderzocht bij welke leereenheden en beroepsthema’s het ingepast zou kunnen worden.

Wat wilde je opleveren?

Ik wilde graag een tool ontwikkelen waar collega’s inspiratie uit kunnen halen. Door het onderzoek en de tool wilde ik ook bewustwording creëren over hoe je zorgtechnologie in de les kunt inzetten. De tool moest voor iedereen makkelijk in gebruik zijn, zodat docenten er gebruik van kunnen maken zonder dat het heel veel voorbereiding zou kosten.

Hoe heb je je onderzoek aangepakt (informatie vinden, experts bevragen etc.)?

Ik heb me verdiept in het kwalificatiedossier en de examens. Met deze informatie en met het resultaat uit de enquête heb ik bepaald wat er minimaal in mijn tool moest zitten. Ik heb informatie gezocht op internet en in de lesmethodes die we gebruiken. Ook heb ik deelgenomen aan een bijeenkomst over het SmartHouse. Vanuit al deze informatie heb ik een selectie gemaakt. Recent heb ik de zorg en technologiebeurs bezocht, met informatie en inspiratie hieruit heb ik nog wat puntjes op de i kunnen zetten.

Waar liep je tegenaan?

Dat ik (weer) veel te veel informatie had verzameld en niet goed wist hoe ik het kwijt kon in één product. Ik vond het echt heel lastig om een selectie te maken uit alles wat ik heb gevonden over dit onderwerp. Ik kwam daardoor ook een beetje in tijdnood.

Wat gaf je energie?

Het gaf me ook energie dat ik zoveel gevonden heb, het motiveert mij om met dit onderwerp verder aan de slag te gaan. Ik wil nog meer materiaal ontwikkelen zodat studenten en collega’s veel kunnen leren over het gebruik van zorgtechnologie. Maar ik werd vooral enthousiast toen mijn collega’s aangaven dat studenten en zijzelf met veel plezier de tool gebruikt hebben.

Wat hebben andere docenten aan je onderzoek?

Collega’s uit mijn eigen team kunnen goed gebruik maken van mijn onderzoek en de ontwikkelde infographic. Aangepast is deze ook wel door docenten van andere zorgopleidingen te gebruiken. Zij kunnen inspiratie opdoen uit de informatie die ik bied en kijken hoe dit van toepassing is op hun eigen situatie.

Recent Posts
Onderzoek mbo practoraat mediawijsheid