JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Tegelijk online en fysiek samenwerken

Tegelijk online en fysiek samenwerken

14 april 2022

De docenten van het Practoraat Mediawijsheid doen praktijkgericht onderzoek om nieuwe ideeën uit te proberen en kennis op te doen om de onderwijspraktijk te verbeteren. Rik Oonk van ROC van Amsterdam MBO College West heeft onderzocht hoe de Meeting Owl gebruikt kan worden bij de combinatie van fysieke en online aanwezigheid van studenten en collega’s tijdens lessen en vergaderingen.

Wat was de aanleiding van je onderzoek?

Afgelopen najaar waren er veel zieken en collega’s en studenten die in quarantaine moesten. Echter konden veel van de collega’s of studenten wel online les volgen. Om te zorgen dat ons onderwijs aan studenten van niveau 1 en 2 gewoon doorging heb ik gevraagd of wij een Meeting Owl konden aanschaffen. Deze kon ik dan in een lokaal plaatsen waarvan de docent thuis zat, zodat de klas gewoon les kon krijgen in plaats van uitval of een andere collega voor de klas moest staan.
Het was ook een hulpmiddel om te zorgen dat de rest van de collega’s niet om zouden vallen door van klas naar klas te moeten rennen om lessen over te nemen.
Ook waren veel vergaderingen nog online en was het wel eens tijd om te zorgen dat het rondzingen van geluid en het roepen dat mensen de camera aan moesten zetten voorbij. Dit zou een makkelijk hulpmiddel zijn om fysieke vergaderingen te combineren met online vergaderingen.

In welke context vond je onderzoek plaats (les, klas, team, school breed)? 

De Owl heeft bij verschillende collega’s en klassen gestaan van de opleiding Entree van ROC van Amsterdam MBO College West.

Wat wilde je te weten komen? 

Ik wilde weten de Owl werkt om te zorgen dat lessen door kunnen gaan en of de les dan ook van een goede kwaliteit is.

Wat wilde je opleveren? 

Een beschrijving van de Owl. Wat is de Owl, hoe sluit je hem aan en vooral wat de docenten en studenten ervan vonden. Uiteindelijk een aanrader of afrader om een Owl voor je afdeling aan te schaffen of niet.

Hoe heb je je onderzoek aangepakt (informatie vinden, experts bevragen etc.)? 

Ik heb de Owl veel ingezet en gevraagd aan docenten en studenten wat ze ervan vonden.

Waar liep je tegenaan? 

Ik heb mijzelf tussen lessen door veel werk op de hals gehaald om steeds de Owl rond te moeten slepen, maar het was het waard.

Wat gaf je energie?

Mijn eigen klas moest bijvoorbeeld examen Nederlands doen en helaas zat de docent een tijd in quarantaine en is ook ziek geweest. Door de Owl konden de studenten wel doorgaan met het voorbereiden op het examen. Hierdoor wist ik dat mijn studenten uiteindelijk goed voorbereid waren. Verder kon ons onderwijs doorgaan i.p.v. uitval of vervanging door een andere docent.

Wat hebben andere docenten aan je onderzoek?

Andere docenten lezen over de Owl, en gaan er hopelijk zelf ook mee aan de slag. Wanneer de vergaderingen of lessen deels online blijven kunnen ze ook overwegen een Owl aan te schaffen en ontdekken wat er nog meer mee gedaan kan worden.

Recent Posts