JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Lessenserie Web Development

Lessenserie Web Development

23 juni 2022

De docenten van het Practoraat Mediawijsheid doen praktijkgericht onderzoek om nieuwe ideeën uit te proberen en kennis op te doen om de onderwijspraktijk te verbeteren. Bram Dingerdis van ROC TOP heeft onderzocht hoe hij studenten Ondernemer Retail kunt leren om een website te maken. Een groot deel van de studenten van deze opleiding wil tijdens en na de opleiding een eigen onderneming starten. Tegenwoordig is een website voor een onderneming niet meer weg te denken. Bram heeft onderzocht hoe je als docent de student deze vaardigheden het best kunt bijbrengen en heeft een vak hiervoor ontwikkeld.

Wat was de aanleiding van je onderzoek?

Op ROC TOP werk ik bij de opleiding Ondernemer Retail. Een groot deel van de studenten Ondernemer Retail wil tijdens en na hun opleiding een eigen onderneming starten. Tegenwoordig is een website voor een onderneming niet meer weg te denken. Ondernemers kunnen natuurlijk relatief makkelijk een website voor hun onderneming bouwen, met behulp van WYSIWYG (what you see is what you get) platforms zoals Wix en WordPress.com. Het nadeel van deze platforms is echter dat ze veel geld kosten. Je gebruik moet maken van widgets en templates, waardoor je niet je eigen design kunt toepassen. Ook ben je daardoor afhankelijk van anderen. In mijn onderzoek wilde ik onderzoeken hoe de vaardigheden die nodig zijn om websites te maken of beheren vergroot konden worden bij de student.

In welke context vond je onderzoek plaats (les, klas, team, school breed)?

Het onderzoek is uitgevoerd op de Campus Business van ROC TOP bij de opleiding Ondernemer Retail. De school heeft een vaste plek in het rooster ruimte om met de lessen Web Development aan de slag te gaan.

Wat wilde je te weten komen?

Ik wilde te weten komen hoe ik de vaardigheden die nodig zijn voor het maken van websites bij studenten kan vergroten.

Wat wilde je opleveren?

Ik wilde een vak ontwikkelen om studenten de benodigde vaardigheden bij te brengen en dit is gelukt.

Hoe heb je je onderzoek aangepakt (informatie vinden, experts bevragen etc.)?

Om de vaardigheden bij studenten op het gebied van websites te vergroten ben ik opzoek gegaan naar manieren waarop er geoefend kan worden. Er zijn meerdere websites te vinden waar je kunt oefenen met coderen. De opdrachten worden meestal gemaakt op een pagina die bestaat uit drie onderdelen of vlakken waarop de uitleg staat. Je kunt de code invoeren en waarop je de uitwerking van de code ziet.

Waar liep je tegenaan?

In eerste instantie ben ik aan de slag gegaan met het zelf ontwikkelen van lesmateriaal. Ik heb hier veel tijd aan besteed en was niet tevreden over het resultaat. Het lesmateriaal van sites als General Assembly (zie voor meer informatie de docentenhandleiding bij het onderzoek) is ontzettend overzichtelijk doordat de leeropdrachten op één scherm kunnen worden gemaakt.

Wat gaf je energie?

Het gaf me veel energie om te zien dat de studenten veel plezier hadden in het maken en bouwen van een website. De opleiding Ondernemer Retail is vrij theoretisch en bij het vak web development gaan de studenten praktisch aan de slag.

Wat hebben andere docenten aan je onderzoek?

Docenten hebben kant-en-klaar lesmateriaal waarmee ze met hun studenten aan de slag kunnen met coderen. Daarnaast hoeven ze niet zelf het wiel uit te vinden en opzoek te gaan naar geschikt materiaal.

Recent Posts