JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Hoe maak je instructievideo’s?

Hoe maak je instructievideo’s?

6 juli 2023

De docenten van het Practoraat Mediawijsheid doen praktijkgericht onderzoek om nieuwe ideeën uit te proberen en kennis op te doen om de onderwijspraktijk te verbeteren. Tom Pols van het Hout- en Meubileringscollege wilde te weten komen hoe je als docent handig instructievideo’s kunt opnemen om studenten uit te leggen hoe machines en gereedschap gebruikt kunnen worden. Hij heeft hiervoor een praktische handleiding opgesteld, zodat andere docenten ook aan de slag kunnen met het maken van instructievideo’s.

Wat was de aanleiding van je onderzoek?

De aanleiding voor mijn onderzoek was, dat ik wilde onderzoeken of er een eenvoudige manier is om instructiefilmpjes te maken voor de praktijklessen waarin meubelinstructies worden weergegeven. Daarnaast vond ik het belangrijk om een beeld te krijgen welke behoefte aan instructiefilmpjes de leerling heeft. En waar we als docent op moeten letten.

In welke context vond je onderzoek plaats. (School breed, les, klas, team)

Mijn onderzoek vond plaats in het team en voor het team. Binnen de school en voor de studenten van onze school.

Wat wilde je te weten komen?

Ik wilde weten of er een makkelijke manier is om instructiefilmpjes op te nemen voor de praktijkinstructies.

Wat wilde je opleveren?

Ik wilde in eerste instantie een filmpje opleveren. Maar toen ik eenmaal met mijn onderzoek bezig was kwam ik er snel achter dat het maken voor een handleiding als eerste van groot belang is voordat er een instructiefilmpje kan worden gemaakt. Dit bleek al genoeg uitzoek werk voor het eerste onderzoek. Vandaar dat ik me eerst heb gericht op het maken van een handleiding.

Nadat ik de handleiding gemaakt had voor het opnemen van een instructiefilmpje, wilde ik daadwerkelijk een instructiefilmpje maken voor de lamello frees. Het doel hiervan was om het zo laagdrempelig mogelijk te maken zodat het voor iedere docent uitnodigt om zelf instructiefilmpjes op te nemen. Vandaar dat ik dit heb gedaan met behulp van mijn mobiel.

Hoe heb je je onderzoek aangepakt?

Ik heb in de school mensen bevraagd die al instructievideo’s hebben gemaakt. Daarnaast heb ik Renske van Practoraat Mediawijsheid en Cora van het Hout- en Meubileringscollege gevraagd om mee te denken over hoe ik dit het beste kan aanpakken. Ook heb ik gedurende het onderzoek meerdere mensen mogen spreken over instructie filmpjes binnen het Hout- en Meubileringscolleg en waar zij allemaal tegen aan liepen. En hier ben ik weer wijzer van geworden.

Waar liep je tegenaan?

Ik liep er tegenaan dat ik te veel wilde onderzoeken. Daarom heb ik ervoor gekozen om me eerst op de handleiding te focussen en het tweede onderzoek besteden aan het daadwerkelijk opleveren van de instructievideo. Bij het maken van de video kwam ik erachter dat het filmen zelf niet zozeer veel werk is, maar dat het editen hiervan wel veel tijd in beslag neemt. Daarnaast kostte het leren kennen van een editprogramma ook veel tijd. Als je het programma eenmaal beheerst is het goed te doen en gaat hier zeker minder tijd in zitten.

Wat gaf je energie?

Het gaf me vooral energie om te bedenken dat de docent straks heel makkelijk een leerling kan verwijzen naar een instructievideo, waardoor die tijd vrij heeft voor andere leerlingen. Ook heeft het volgens mij heel veel voordelen dat een leerling oneindig vaak een instructievideo kan bekijken of even kan pauzeren. Dit kan bijvoorbeeld veel tijd opleveren in de les en daarnaast denk ik dat de student hier veel voordeel van kan ervaren.

Wat hebben andere docenten aan je onderzoek?

Als het goed is scheelt het de andere docenten straks veel instructietijd en heeft de leerling de mogelijkheid om wanneer en waar dan ook het filmpje te kunnen bekijken.

Recent Posts