JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Onderzoek | Informatie beveiliging en privacy

Bewustzijn over informatiebeveiliging en privacy onder docenten

Docenten van het Practoraat Mediawijsheid doen experimenten. Dat is het toetsen van nieuwe ideeën bij collega’s en het doen van informeel onderzoek. Outger Commandeur van het Mediacollege Amsterdam heeft onderzoek gedaan onder docenten naar het bewustzijn over informatiebeveiliging en privacy. Aan de hand van zijn bevindingen heeft hij twee video’s met tips over informatiebeveiliging en privacy voor docenten gemaakt.

Wat was de aanleiding van je experiment? 
De behoefte aan meer informatie en duidelijkheid met betrekking tot privacy en informatiebeveiliging was de aanleiding voor het experiment.

In welke context vond je onderzoek plaats (les, klas, team, school breed)? 
Voornamelijk binnen mijn eigen team van het Mediacollege. Maar ook met de functionaris gegevensbescherming van ROC TOP en Mediacollege.

Wat wilde je te weten komen? 
Ik wilde weten welke kennis docenten met betrekking tot privacy en informatiebeveiliging al hadden en op welke kennisgebieden ik nog veel winst kon boeken.

Wat wilde je opleveren?
Lessen en video’s. Het zijn uiteindelijk twee tipvideo’s geworden. Ter uitbreiding wordt nog een train-de-trainer-module gemaakt.

Hoe heb je je onderzoek aangepakt (informatie vinden, experts bevragen etc.)?  
Ik heb informatie gezocht bij experts. Zij konden mij vooral informatie gericht op het mbo meegeven.

Waar liep je tegenaan? 
Ik vond het moeilijk om in contact te komen met collega’s van andere scholen. Hierdoor heb ik mijn onderzoek vooral binnen de muren van het Mediacollege uit kunnen voeren.

Wat gaf je energie?
De vragen van collega’s die zij over dit onderwerp stelden. Dit gaf mij een gevoel van urgentie en hierdoor zag ik ook de noodzaak om het onderwerp te onderzoeken.

Wat hebben andere docenten aan je onderzoek? 
Docenten kunnen aan de hand van een aantal handige tips en de toekomstige train-de-trainer-module bewust bekwaam omgaan met informatie en privacy van studenten, maar ook van collega’s.

Recent Posts