Desinformatie – Goed in gesprek over verkeerde informatie
Veel docenten in het mbo komen in hun onderwijspraktijk in aanraking met desinformatie. Op deze pagina vind je bruikbare informatie over desinformatie en lesmateriaal waarin de koppeling wordt gemaakt met de beroepspraktijk. De pagina is gemaakt in samenwerking met Beeld en Geluid, Netwerk Mediawijsheid en Kennisnet.

Meer over de campagne
Met de campagne ‘Goed in gesprek over verkeerde informatie’ willen we studenten weerbaar maken tegen desinformatie. De campagne is gericht op zorg- en welzijnsopleidingen en mediaopleidingen. Meer informatie is te vinden op: Goedingesprek.nl.
Luister ook onze podcast waarin Practor Wouter zelf goed in gesprek gaat met Tiktokker Marieke Kuypers. Of download hier de toolkit met alle benodigde materialen.
Lessen over desinformatie
Docenten van het Practoraat Mediawijsheid hebben lessen ontwikkeld over het thema desinformatie. Gebruik dit lesmateriaal om met studenten te zoeken naar antwoorden op vragen als: Hoe herken ik desinformatie? Wat is een betrouwbare bron? Hoe komt nieuws tot stand?
Explainer video – Keuzebeïnvloeding
Maarten Walet van ROC TOP vertelt in deze explainer video hoe makkelijk jouw keuzes kunnen worden beïnvloed, vooral op internet. We hebben het idee dat we bewuste keuzes kunnen maken, maar uit onderzoek blijkt dat bedrijven door de informatie die ze van je hebben jouw keuzes makkelijk kunnen beïnvloeden. Maarten laat enkele technieken zien die van invloed zijn op jouw keuzes. Dit bespreekbaar maken in jouw les? Bekijk de les: De illusie van de eigen wil.
Explainer video – Betrouwbaarheid experts
Op internet en televisie zijn verschillende bronnen te vinden die van alles beweren. Maar hoe weet je welke bron je kunt vertrouwen en welke bron niet? En wat kun je doen als studenten jouw bronnen in twijfel trekken? In deze explainer video geeft Miriam van der Meiden van Mediacollege Amsterdam tips hoe je met studenten het gesprek kunt voeren over de betrouwbaarheid van experts. Bekijk hier ook de lessenserie: Grip op informatie
Video’s over desinformatie
Bekijk het door ons geselecteerde aanbod van heldere video’s over desinformatie.
Lesmateriaal van onze partners
Hier vind je lesmateriaal over desinformatie dat door onze partners is ontwikkeld. Als je klikt op het aanbod word je direct naar hun website geleid.
Casussen en artikelen over desinformatie
We hebben een selectie gemaakt van relevante onderzoeken naar en artikelen over desinformatie. Daarnaast delen we casussen van het Netwerk Mediawijsheid.
Deel jouw ervaringen!
We zijn erg benieuwd naar jouw ervaring met desinformatie binnen jouw onderwijspraktijk. Hoe ga jij het gesprek aan met je studenten? Waar loop je tegenaan? En welke tips heb je voor anderen?
Contactgegevens
Practoraat Mediawijsheid
Mediacollege Amsterdam
Contactweg 36
1014 AN Amsterdam
practoraatmediawijsheid@ma-web.nl
Tel: 020 8509500
Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met:



