JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Desinformatie – Goed in gesprek over verkeerde informatie

Veel docenten in het mbo komen in hun onderwijspraktijk in aanraking met desinformatie. Op deze pagina vind je bruikbare informatie over desinformatie en lesmateriaal waarin de koppeling wordt gemaakt met de beroepspraktijk. De pagina is gemaakt in samenwerking met Beeld en Geluid, Netwerk Mediawijsheid en Kennisnet.

Met de campagne ‘Goed in gesprek over verkeerde informatie’ willen we studenten weerbaar maken tegen desinformatie. De campagne is gericht op zorg- en welzijnsopleidingen en mediaopleidingen. Meer informatie is te vinden op: Goedingesprek.nl.
Luister ook onze podcast waarin Practor Wouter zelf goed in gesprek gaat met Tiktokker Marieke Kuypers. Of download hier de toolkit met alle benodigde materialen.

Maarten Walet van ROC TOP vertelt in deze explainer video hoe makkelijk jouw keuzes kunnen worden beïnvloed, vooral op internet. We hebben het idee dat we bewuste keuzes kunnen maken, maar uit onderzoek blijkt dat bedrijven door de informatie die ze van je hebben jouw keuzes makkelijk kunnen beïnvloeden. Maarten laat enkele technieken zien die van invloed zijn op jouw keuzes. Dit bespreekbaar maken in jouw les? Bekijk de les: De illusie van de eigen wil.

Op internet en televisie zijn verschillende bronnen te vinden die van alles beweren. Maar hoe weet je welke bron je kunt vertrouwen en welke bron niet? En wat kun je doen als studenten jouw bronnen in twijfel trekken? In deze explainer video geeft Miriam van der Meiden van Mediacollege Amsterdam tips hoe je met studenten het gesprek kunt voeren over de betrouwbaarheid van experts. Bekijk hier ook de lessenserie: Grip op informatie

We hebben een selectie gemaakt van relevante onderzoeken naar en artikelen over desinformatie. Daarnaast delen we casussen van het Netwerk Mediawijsheid.

Deel jouw ervaringen!

We zijn erg benieuwd naar jouw ervaring met desinformatie binnen jouw onderwijspraktijk. Hoe ga jij het gesprek aan met je studenten? Waar loop je tegenaan? En welke tips heb je voor anderen?

Contactgegevens

Practoraat Mediawijsheid
Mediacollege Amsterdam
Contactweg 36
1014 AN Amsterdam
practoraatmediawijsheid@ma-web.nl
Tel: 020 8509500

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met: