JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Hoe maak je een nieuwsbrief?

Hoe maak je een nieuwsbrief? – voor een kleine community

27 juni 2022

De docenten van het Practoraat Mediawijsheid doen praktijkgericht onderzoek om nieuwe ideeën uit te proberen en kennis op te doen om de onderwijspraktijk te verbeteren. Marloes Jensma en Eelco Overman van ROC van Amsterdam MBO College West hebben onderzoek gedaan naar een middel waarmee ze informatie op regelmatige basis konden delen binnen hun team. Hoe deel je bijvoorbeeld zaken als: collega’s die weer terugkomen na een zwangerschapsverlof, foto’s van baby’s, promoties, startups van nieuwe projecten, handige tips, wist-je-datjes etc.? En hoe zorg je ervoor dat deze informatie ook gelezen wordt? Marloes en Eelco hebben in de vorm van een nieuwsbrief tips gegeven over hoe je dit handig kunt aanpakken met de tool DocuFiller.

Wat was de aanleiding van je onderzoek?

Vanuit ons opleidingsteam kwam het verzoek voor een informatiekanaal. Er was behoefte om specifieke informatie binnen het team te delen, op regelmatige basis. We hebben al email, we hebben de chat in Teams, we kunnen met elkaar bellen via Teams en telefoon. Deze kanalen worden voor bepaalde informatie-uitwisselingen gebruikt. Maar hoe delen we nou zaken als: zieke collega’s, collega’s die weer terugkomen na een zwangerschapsverlof, foto’s van baby’s, promoties, startups van nieuwe projecten, handige tips, weet-je-datjes etc.? Het idee ontstond om een nieuwsbrief te gaan starten. Met speciale aandacht daarbij voor de vraag: hoe zorg je ervoor dat de mensen de artikelen uit een nieuwsbrief ook echt lezen?

In welke context vond je onderzoek plaats (les, klas, team, school breed)?

Het onderzoek vond plaats binnen ons team: Dienstverlening Helpende Zorg en Welzijn op het ROC van Amsterdam MBO College West.

Wat wilde je te weten komen?

Wat is de beste manier voor het verspreiden van informatie? Is er al een online tool beschikbaar met een licentie op school?

Wat wilde je opleveren?

Twee nieuwsbrieven voor het team en een product met tips voor mensen die een nieuwsbrief willen versturen aan een kleine community.

Hoe heb je je onderzoek aangepakt (informatie vinden, experts bevragen etc.)?

We hebben een gesprek gehad met de opleidingsmanager om de behoefte te peilen. We hebben ook rondgevraagd bij de collega’s van het practoraat op welke manier zij informatie delen met hun team. Vervolgens zijn we met de tips die zij gaven het maken van een nieuwsbrief gaan uitproberen.

Waar liep je tegenaan?

Het importeren van de adressen in de tool en het opslaan als PDF was lastig. Ook liepen we ertegen aan dat DocuFiller de standaard layout heeft van het ROC van Amsterdam. Met behulp van een teamfoto en de wist-je-datjes hebben we het persoonlijker proberen te maken.

Wat gaf je energie?

Het uitvinden hoe DocuFiller werkte. Het proces van het uitvinden gaf energie.

Wat hebben andere docenten aan je onderzoek?

Andere docenten kunnen met behulp van onze tips een nieuwsbrief starten of hun eigen nieuwsbrief optimaliseren.

Recent Posts