JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Hoe komen de producten van het Practoraat Mediawijsheid tot stand?

Hoe komen de producten van het Practoraat Mediawijsheid tot stand?

18 maart 2024

Op onze website vind je allerlei opbrengsten die zijn ontworpen door mbo-docenten. Al deze producten kun je, onder de Creative Commons-licentie, vrij gebruiken. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar hoe zijn deze producten tot stand gekomen?

De docenten van het Practoraat Mediawijsheid gaan elke week aan de slag met een eigen leervraag rond het thema mediawijsheid. Dit doen zij onder de begeleiding van onderwijskundigen. Daarbij gebruiken zij design thinking. Dit wil zeggen dat de docent aan de hand van de gestelde leervraag een onderzoek opzet, een prototype ontwerpt en die vervolgens test in de eigen onderwijspraktijk. Op basis van dat experiment kijken de docenten opnieuw naar de vraag. Soms wordt de vraag bijgesteld of ontstaat er behoefte om een nieuw experiment op te tuigen. Na uitvoerig testen werken ze toe naar een oplevering. Het idee daarachter is dat de nieuwe kennis en ervaring ook andere docenten ten goede komt.

Op die manier weet je zeker dat de gepubliceerde lessen al een keer gegeven zijn én dat de instructievideo’s gebaseerd zijn op ervaringen in het onderwijs. In onderstaand model zie je welke stappen de docenten doorlopen voordat zij een product opleveren.

Recent Posts
practoraat mediawijsheid mbo onderzoek autonomie stimulerenOnderzoek leren over innovatie met een podcast