JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Reclame op school

De studenten zijn inmiddels bekend met de term ‘sluikreclame’, maar herkennen ze reclame ook binnen de school? En hoe denken zij over het gebruik van reclame in een leeromgeving?

Reclame op school
Tijdsduur:
60 min.
Mbo-niveau:
3 | 4
Benodigdheden:
Device per student
In te zetten bij:
Burgerschap | Mediawijsheid

Competentie

Media doorgronden.

Discussiëren over media.

Lees hier meer over de verschillende mediawijsheid competenties

Thema

Informatiezoekvaardigheden.

Lesdoelen

  • De student gebruikt zelf technieken om een doelgroep te bereiken en een specifieke boodschap over te brengen.

Te leveren producten

Poster.

Beginsituatie

De studenten hebben bij voorkeur de les over sluikreclame gevolgd en weten daardoor de term uit te leggen.

Vooruitkijken - 10 min

In de les over sluikreclame is besproken dat in series en films veel reclame wordt gebruikt. Nu gaan we bekijken waar die sluikreclame nog meer te zien is. Niet alleen op televisie komt reclame stiekem voor. Je wordt dagelijks meerdere malen geconfronteerd met allerlei producten.

Laat de studenten het artikel van Vrij Nederland lezen of sluikreclame op school. Het is ook mogelijk om de website via het smartboard te laten zien en de voorbeelden uit het artikel toe te lichten. Kunnen de studenten zich herkennen in de voorbeelden?

Wat vinden jullie daarvan? Mag een school reclame maken? In België is het bijvoorbeeld verboden om reclame te maken op school. Zou zo’n verbod ook ingevoerd moeten worden in Nederland?

Uitvoering - 35 min

Opdracht
Laat de studenten via Mentimeter of Padlet voorbeelden noteren van alle vormen van reclame die zij op school tegenkomen. Welke vormen van reclame kom je hier op school tegen? Is dat erg? Zou een verbod helpen? Moet dat verbod op alle scholen of alleen in het mbo?

Jullie gaan straks een affiche maken om je mening voor of tegen een verbod duidelijk te maken. Om dit te kunnen doen gaan we eerst kijken naar affiches.

  • Je bent voor of tegen het invoeren van een verbod op reclame op school;
  • Jullie mening wil je duidelijk maken aan jouw medestudenten en de directeur;
  • Ontwerp een poster waarop jullie mening duidelijk wordt weergegeven;
  • Het affiche kan je digitaal maken met bijvoorbeeld Canva, maar mag ook getekend worden.

Opdracht vereenvoudigd – extra uitleg

Maak een Pinterest-bord aan waarop je foto’s toevoegt van de vormen van reclame die jij op school (in het gebouw of in lesmateriaal) hebt gezien. Een account bij Pinterest kan alleen worden aangemaakt met een e-mailadres, maar de student kan ervoor kiezen om via 10 Minute Mail een account aan te maken.


Verdiepende opdracht

Doe onderzoek naar het onderwijs in België, daar wordt er geen reclame gemaakt in een school en worden merken niet genoemd in lesmateriaal. Maak van twee voorbeelden die je in je eigen school tegenkwam een versie die volgens de Belgische regels wel zijn toegestaan binnen een school. Dit kan dus betekenen dat een rekensom wel blijft bestaan, maar dat jij ervoor gaat zorgen dat er niet in de som reclame wordt gemaakt.

Aan het einde van de les worden alle uitwerkingen verzameld en gedeeld via Padlet. Dit digitale bord vol voorbeelden wordt gedeeld binnen de school.


 

Terugkijken - 15 min

Studenten geven feedback aan elkaar. Dat kan zijn op de affiches die zijn gemaakt, de Pinterest-borden die zijn ontstaan of het lesmateriaal dat opnieuw is geschreven. Bij alle varianten wordt er een korte presentatie gegeven waarbij klasgenoten aangeven of de boodschap duidelijk is overgekomen. Vraag na afloop aan de studenten wat het belangrijkste is dat zij dit uur hebben opgestoken.

Dit is een product van het Practoraat Mediawijsheid. Onze lessen vallen onder de Creative commons licentie