JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Padlet

Een digitaal prikbord waarop je met studenten samen kan werken.

Wat is het?

Padlet is een digitaal prikbord waar je met je studenten van alles op kan plaatsen en delen. Het is gratis, interactief en je kunt de padlets bewaren.

Wat kan ik ermee?

Op de padlet kun je teksten, afbeeldingen, bestanden en linkjes toevoegen, die er in de vorm van een post-it op worden geplaatst. Vervolgens kun je de muur met anderen delen, zodat zij het kunnen bekijken.

Maar wat nog leuker is, je kunt collega’s en studenten er ook in laten werken. Zo kun je samen aan een muur werken, bijvoorbeeld om met je collega’s informatie te verzamelen. Ook kun je studenten laten brainstormen rondom een bepaald thema of samen informatie laten verzamelen voor een verslag. Een goede tool om mee samen te werken.

Hoe werkt het?

Je gaat naar de website https://nl.padlet.com/. Je maakt een account aan of logt in als je er al een hebt. Vervolgens kies je het soort padlet wat je wilt maken (bijvoorbeeld een muur, canvas, stream of rooster).

Je geeft de padlet een naam, je kunt een mooie (bijpassende) foto als achtergrond instellen. Via het tandwiel kom je bij de instellingen van je muur. Hier kun je de opmaak wijzigen (naam, achtergrond, kleur, lettertype etc), maar ook de rechten van de studenten. Het is mogelijk om studenten te laten reageren (met een ster of like) en commentaar te geven op elkaar. Om mee te kunnen doen in de Padlet deel je een link of QR-code. Als de Padlet klaar is kun je hem bewaren als excel, pdf of afbeelding.

Tips
  • Geef studenten rechten waardoor ze comments kunnen toevoegen.
  • Bewaar de padlet zodat je hem later nog eens kunt inzien.
  • Gebruik het om voorkennis te activeren.
  • Je kunt het als kennismakingsactiviteit gebruiken: laat deelnemers informatie over jou opzoeken en op de muur plaatsen.
AVG-proof*

Studenten en andere deelnemers hebben geen account nodig om iets te plaatsten op de padlet. Als maker heb je wel een account nodig. Daarmee kan de tool volgens richtlijnen van de AVG worden ingezet. Let wel op de informatie die wordt gedeeld binnen Padlet. Het platform verzamelt data om het product te kunnen verbeteren. Wanneer er vragen worden opgesteld waarbij persoonsgegevens worden uitgevraagd of een antwoord te herleiden is naar een persoon is het niet in lijn met de AVG.

*NB: bij de educatieve tools is er gekeken in hoeverre je als organisator of deelnemer persoonsgegevens moet invoeren om de tool te gebruiken. Daarnaast is uitgezocht welke data er wordt verzameld en wat daarmee wordt gedaan. Wij adviseren te allen tijde om de richtlijnen van de eigen school te volgen, vraag bij twijfel advies aan de functionaris gegevensbeschermer.