JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Studenten online samen laten werken

Studenten online samen laten werken

29 maart 2022

De docenten van het Practoraat Mediawijsheid doen experimenten: informeel onderzoek om nieuwe ideeën uit te proberen en kennis op te doen in de praktijk. Khalid Bakhallakh van ROC van Amsterdam MBO College West heeft onderzocht hoe je met de edutool Wonder.me studenten online kunt laten samenwerken. Hij heeft een uitlegvideo gemaakt, zodat ook andere docenten studenten kunnen laten samenwerken met Wonder.me.

Wat was de aanleiding van je onderzoek?

De coronapandemie heeft de digitalisering van het onderwijs in een stroomversnelling gebracht. Hierdoor is er een online leerveld ontstaan waarin studenten moeten opereren. Dit heeft bij mij de nieuwsgierigheid gewekt om te oriënteren naar de mogelijkheden die er allemaal zijn om studenten op een veilige manier online samen te laten werken.  

In welke context vond je onderzoek plaats (les, klas, team, school breed)?

Het onderzoek heb ik uitgevoerd tijdens mijn lessen burgerschap. 

Wat wilde je te weten komen?

Na mijn oriëntatiefase en het in kaart brengen van de edutools die ons practoraat gepubliceerd heeft voor de online samenwerking ben ik op het internet verder gaan kijken of er ook nog andere edutools te vinden waren om in te zetten voor een online samenwerking. Tijdens deze inventarisatie ben ik Wonder.me tegengekomen en heb middels mijn experiment onderzocht of dit een geschikt tool is om in te zetten voor een veilige online samenwerking tussen studenten.  

Wat wilde je opleveren?

Een uitlegvideo over hoe Wonder.me werkt zodat ook andere docenten deze tool kunnen gebruiken tijdens hun lessen.  

Hoe heb je je onderzoek aangepakt (informatie vinden, experts bevragen etc.)?

De evaluatie met de studenten vond mondeling tijdens de les plaats. De les vond volledig in Wonder.me plaats, in plaats van Teams. In Wonder.me hebben wij een gezamenlijke start gemaakt en de studenten konden daarna in groepjes aan de slag gaan binnen Wonder.me. De tool kan voor elke les gebruikt worden waarbij studenten online samen moeten werken. Het experiment heb ik alleen uitgevoerd, omdat de tool nog onbekend is bij veel collega’s.

Waar liep je tegenaan?

Bij het opnemen van mijn videotutorial waren de studenten niet bereid om hieraan mee te doen, omdat dit op de website gepubliceerd zou worden. Dit respecteer ik en heb daarom de uitlegvideo in mijn eentje opgenomen.  

Wat gaf je energie?

De tool sloeg goed aan bij de studenten, ze vonden het geweldig.

Wat hebben andere docenten aan je onderzoek?

Door deze video over Wonder.me is het aanbod dat van edutools die ingezet kan worden voor online samenwerking verruimd. Hopelijk gaan andere docenten ook Wonder.me uitproberen in hun les.

Recent Posts
practoraat mediawijsheid mbo onderzoek