JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Lessen in Learnbeat

Lessen in Learnbeat

27 juni 2024

De docenten van het Practoraat Mediawijsheid doen praktijkgericht onderzoek om nieuwe ideeën uit te proberen en kennis op te doen om de onderwijspraktijk te verbeteren. Caroline Willemse van het Hout- en Meubileringscollege heeft onderzocht hoe ze Learnbeat kon implementeren voor het vak Burgerschap. Hiervoor heeft ze twee video’s opgenomen om haar collega’s meer uitleg te geven over hoe de tool werkt.

Wat was de aanleiding van je onderzoek?

Al veel opleidingen binnen het Hout- en Meubileringscollege (HMC) werken met Learnbeat of gaan hiermee werken. Learnbeat is een digitaal werkboek; één centrale website waar een student alle opdrachten, extra uitleg en diagnostische toetsen kan vinden. Ik wilde onderzoeken of je dit digitaal werkboek ook kan gebruiken voor Burgerschap.

In welke context vond je onderzoek plaats (les, klas, team, school breed)?

Het onderzoek vond plaats binnen de opleiding Meubel, niveau 3 en de lessen Burgerschap voor een één periode. Daarnaast heb ik mijn kennis en ervaring gedeeld met de vakgroep Burgerschap binnen het HMC te Rotterdam.

Wat wilde je te weten komen?

Ik wilde te weten komen wat de ideale inrichting voor het vak Burgerschap is en hoe Learnbeat het lesgeven hierbij optimaal kan ondersteunen. Daarnaast wilde ik weten hoe je hierover op een effectieve manier informatie deelt met collega’s.

Wat wilde je opleveren?

Ik wilde lesmateriaal ontwikkelen voor het vak Burgerschap in een afgesloten ontwikkelklas en dit later als bouwsteen delen en uitrollen naar andere klassen, nieuwe leerjaren of zelfs naar de andere locatie, alsook een kennisclip met concrete tips, inzichten en inspiratie om aan de slag te gaan met Learnbeat.

Hoe heb je je onderzoek aangepakt (informatie vinden, experts bevragen etc.)?

Eerst heb ik me verdiept in wat Learnbeat is en wat wij hier al mee doen binnen de school. Daarna ben ik met experts gaan praten binnen en buiten de school, zoals een docent die verantwoordelijk is voor Learnbeat binnen het team Meubel. Hij heeft alles opgezet en zorgt dat klassen worden gekoppeld. Ik heb ook met twee docenten gesproken die zich bezighouden met Learnbeat voor BBL. Daarnaast heb ik aan twee sessies meegedaan van de pilotgroep Learnbeat (van de opleiding Interieur Adviseur) voorgezeten door Anneke Hermsen en Jan Burger. Tot slot heb ik gesproken met vertegenwoordigers van Learnbeat en heb ik een seminar gevolgd.

Hieronder een opsomming van verschillende bronnen die ik heb geraadpleegd:

  • Docenten Meubel die al werken met Learnbeat binnen het HMC; Leon van der Leer, Arno Stolk
  • Coördinator Learnbeat Vakopleiding HMC Meubel: Tjalling Mulder, Michiel van den Hoven
  • Pilotgroep Learnbeat HMC: Anneke Hermsen, Jan Burger Troost
  • Support Agent & Trainer Learnbeat: Suzanne den Brinker
  • Communicatieadviseur Practoraat Mediawijsheid: Renske van Assema
Waar liep je tegenaan?

De samenwerking met de Pilotgroep van de opleiding Interieur Adviseur (IA) was soms ingewikkeld. Ik liep tegen allerlei uitdagingen aan. Zo moest ik ervoor zorgen dat ik steeds betrokken bleef bij de pilot. Dat was best lastig, omdat ik vaak niet werd uitgenodigd voor bijeenkomsten, terwijl daar wel afspraken over waren gemaakt.

Veel dingen kan ik prima zelf uitzoeken, maar het kost soms veel tijd. En dan gaat het sneller als je het samen met anderen doet. Ook was ik niet uitgenodigd voor de pilotweek waarin een hele week lang voor alle eerstejaars klassen van IA Learnbeat werd opengesteld om te werken met Learnbeat. Daarmee had ik het ontwikkelde materiaal voor Burgerschap met een veel grotere doelgroep kunnen testen.

Wat gaf je energie? 

De reacties van mijn studenten bij de opleiding Meubel. Ze waren erg positief om Learnbeat ook te gebruiken voor Burgerschap. Ze vinden het vooral handig om alles in één digitale leeromgeving te hebben. Daarnaast kreeg ik energie van de waardering en hulp van mijn collega’s van het Practoraat Mediawijsheid.

Wat hebben andere docenten aan je onderzoek?

Het onderzoek en de kennisclip kan helpen om kennis over te brengen op anderen in het gebruik van Learnbeat en ervoor te zorgen dat Learnbeat beter te begrijpen is om materiaal te ontwikkelen voor burgerschap. En verder bij het activeren van docenten om Learnbeat te gebruiken.

Recommended Posts
Onderzoek copilot hoe gebruiken studenten-ditOnderzoek stappenplan implementatie learning management system