JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Actief onderwijs met digitale werkvormen

Actief onderwijs met digitale werkvormen

16 juli 2024

De docenten van het Practoraat Mediawijsheid doen praktijkgericht onderzoek om nieuwe ideeën uit te proberen en kennis op te doen om de onderwijspraktijk te verbeteren. Larissa van Beek van het ROC van Amsterdam College West heeft onderzocht hoe ze het onderwijs in het eerste jaar van de opleiding actiever kon maken met digitale werkvormen. De werkvormen zijn ook opgenomen in de werkvormentool.

Wat was de aanleiding van je onderzoek?

In eerste instantie was de insteek om te kijken hoe mediawijs docenten zijn, maar ook hoe ICT vaardig. Door dit te testen met een mediawijsheidstest ben ik erachter gekomen dat een groot deel van de docenten digitaal geletterd is en mediawijs. Vanuit hier ben ik gaan kijken naar wat er vooral in het team speelde. Door rond te vragen en te observeren heb ik gemerkt dat leerjaar 1 als saai wordt ervaren door studenten en docenten. We willen daarom meer activerende werkvormen inzetten om de studenten echt aan het leren te zetten en om het aantal voortijdig schoolverlaters binnen het eerste jaar van de opleidingen te verminderen.

Daarom heb ik me uiteindelijk gericht op hoe wij leerjaar 1 aantrekkelijker kunnen maken door het inzetten van digitale activerende werkvormen.

In welke context vond je onderzoek plaats (les, klas, team, school breed)?

Het onderzoek vond binnen mijn eigen team plaats. Vanuit mijn team heb ik de hoofdvraag en deelvragen opgesteld om het onderzoek uit te voeren.

Verder heb ik digitaal onderzoek uitgevoerd en mondeling gesprekken gevoerd met verschillende collega’s.

Wat wilde je te weten komen?

Als hoofdvraag had ik de volgende vraag opgesteld:

Hoe kunnen wij als team PW/OA actief onderwijs aanbieden in leerjaar 1/2 door middel van digitale werkvormen?

Uiteindelijk heb ik me gericht op het eerste leerjaar en meerdere soorten werkvormen met daarin een afwisseling van digitale werkvormen. Ook omdat hier de meeste problemen voorkwamen.

Wat wilde je opleveren?

Allereerst wilde ik graag een cursus publiceren binnen ons leersysteem Canvas. Echter is dit niet bruikbaar voor alle deelnemende scholen van het Practoraat Mediawijsheid.

Daarom heb ik hetzelfde idee, in een interactief pdf-bestand gegoten. Hierdoor kunnen meerdere docenten dit werkboek gebruiken.

Hoe heb je je onderzoek aangepakt (informatie vinden, experts bevragen etc.)?

Dit onderzoek heb ik aangepakt door mijn tijd te nemen. Ik ben halverwege de eerste cyclus van dit jaar ingestroomd waardoor ik echt de tijd kon nemen om te onderzoeken wat er speelde in het team en hoe ik hierop kon anticiperen.

Vanaf het moment dat ik mijn onderwerp wist ben ik literatuuronderzoek gaan doen over actief onderwijs en wat dit precies inhield, zodat de uiteindelijke activerende werkvormen die ik wil uitschrijven ook passend zijn bij het idee van actief leren.

Waar liep je tegenaan?

Ik liep er vooral tegenaan dan mijn team vaak weinig tijd had voor het beantwoorden van vragen of het invullen van eventuele feedbackformulieren. Daarom is dit voornamelijk mondeling gegaan en heb ik de vragen vanuit mijn feedbacktool via gesprekken uitgevraagd.

Wat gaf je energie? 

Wat mij vooral energie gaf was mijn eigen creativiteit, de ideeën van collega’s voor werkvormen en hoe het product steeds meer vorm kreeg. Daarnaast gaf de laatste kennissessie mij ook energie. Het was een fijne spreker die ook actief met ons aan de slag ging. Dit had dan ook een raakvlak met hetgeen wat ik zelf aan het onderzoeken was.

Wat hebben andere docenten aan je onderzoek?

Andere docenten kunnen mijn onderzoek inzetten om zelf actief leren in te zetten binnen hun onderwijs. Veel lessen zijn vaak theoretisch en niet aantrekkelijk voor studenten. Door mijn onderzoek te lezen, kunnen vooral de collega’s binnen het ROC van Amsterdam, activerende digitale en fysieke werkvormen inzetten om de lessen actiever te maken.

Recommended Posts
Onderzoek mbo en auteursrechten