JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Vloggen

In deze les ga je zelf een vlog maken. In dit geval maken we een filmpje van ongeveer één minuut, een zogenaamde “elevator pitch”.

Vloggen
Tijdsduur:
80 min.
Mbo niveau:
1-2
Benodigdheden:
Mobiel, Video-edit app
In te zetten bij:
ICT, SLB en Nederlands

Competentie

Gebruik 1, Communicatie 2 en Strategie 2

Thema

Vloggen / elevator pitch

Lesdoelen

De student maakt een vlog

Te leveren producten

Vlog

Beginsituatie

.

Vooruitkijken - 40 min

Steeds meer mensen maak een vlog. Een vlog is een video blog. In deze les ga je zelf een vlog maken. In dit geval maken we een filmpje van ongeveer één minuut, een zogenaamde “elevator pitch”.

Voorbeelden hiervan:
Om je een idee te geven wat we van je vragen laten we een aantal voorbeelden zien. Enkele voorbeelden van filmpjes de zg. ‘elevator pitch’:

Uitvoering - 30 min

Basisopdracht
Maak een vlog! Je gaat in tweetallen te werk. Jullie bepalen eerst waar de vlog over moet gaan. De video duurt maximaal 3 minuten en je post deze op YouTube. Maak een keuze:

  • Waar sta ik over 5 jaar?
  • Welke vervolgopleiding wil ik doen?
  • Wat drijft mij? Wat is mijn passie? * Wat heb ik geleerd op deze opleiding?
  • Wat maak ik mee op een dag?
  • Anders . . .

Bedenk vóór je gaat filmen wat wilt laten zien en wat je gaat vertellen. Dat kun je goed doen met een storyboard. Maak kleine tekeningetjes en schrijf je tekst (gedeeltelijk) uit.

Techniek
Geluid:

  • zorg dat de microfoon van je mobiel/camera niet verder weg is dan 1 meter.
  • Neem je filmpje op, op een rustige plek, liefst binnen of op een binnenplaats. Lawaai van auto’s of vliegtuigen maken je moeilijk verstaanbaar.

Licht:

  • zorg ervoor dat je goed in het licht staat,
  • ga niet voor een raam staan want dan kom je te donker in beeld

Werkwijze:
Werk met z’n 2-en. A filmt B. B filmt A. Of werk alleen (evt. met selfie stick)

Afwerken/monteren:
Op een computer/laptop kun je je opnames bijsnijden/monteren en titels en muziek toevoegen. Misschien lukt je dat ook met een app op je mobiel maar op een computer gaat het wel makkelijker.

Gebruik op een computer windows movie maker, je kunt het hier downloaden.
Op je mobiel kun je gebruik maken van bijvoorbeeld de apps: Vigo/Flipagram of Quik. Die kun je installeren via de App-store of Play-store. Handleiding Vigo/Flipagram (in het Engels); Handleiding Quik (in het Engels)

Publiceren:
Upload je filmpje op Youtube:
Kies voor verborgen als je niet door Google en andere zoekmachines gevonden wilt worden. Alleen mensen met de link kunnen je filmpje dan zien.

Beoordeling:
Deel de link van je vlog met je docent. Je filmpje zal beoordeeld worden op techniek/inhoud/originaliteit. In de volgende les laten jullie weten hoe jullie te werk zijn gegaan. Deze presentatie duurt 5 minuten.

Terugkijken - 10 min

De studenten krijgen terugkoppeling op de gemaakte vlog en op de presentatie. Bij de vlog wordt er gekeken naar inhoud en technische kwaliteit.

Onze lessen vallen onder de Creative common licentie