JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Iedereen producent

De student leert te werken met ScreenPal en ervaart hoe het is om zelf een producent te zijn.

Iedereen producent
Tijdsduur:
60 min.
Mbo-niveau:
3 | 4
Benodigdheden:
Laptop per student | ScreenPal
In te zetten bij:
Burgerschap | Mediawijsheid | SLB

Competentie

Apparaten en software bedienen.

Reflecteren op mediagebruik.

Lees hier meer over de verschillende mediawijsheid competenties

Thema

Tools & apps strategisch inzetten.

Lesdoelen

  • De student kan uitleggen door welke technologische ontwikkelingen iedereen een producent is geworden en welk effect dat heeft op de samenleving;
  • De student kan het programma ScreenPal gebruiken.

Te leveren producten

Een korte screencast gemaakt met ScreenPal.

Beginsituatie

De student filmt, fotografeert en deelt berichten via sociale media. Ondanks deze bewuste keuzes is de student zich er niet van bewust wat het effect is van de massale toename van content.

Vooruitkijken - 20 min

Bespreek met de studenten welke veranderingen er zijn door de komst van internet, sociale media en technologische ontwikkelingen waar ze zich van bewust moeten zijn. Dit artikel van Frankwatching geeft bijvoorbeeld een overzicht van het internetgebruik in 2019.

Door technologische ontwikkelingen en een toename in welvaart is het tegenwoordig niet meer alleen aan mediamakers om foto’s, video’s en tekst te produceren, maar kan iedereen content maken. Iedereen is daarmee een producent. Vraag aan de klas: wat zijn de verschillen tussen de professionele mediamakers en mensen die content maken voor hun plezier? Vanaf wanneer ben je eigenlijk professioneel bezig?

Uitvoering - 20 min

Opdracht 1

Waar let je op als je iets je iets voor een kijker produceert? Bespreek dit met je studenten. Je kunt eventueel Mentimeter gebruiken om parate kennis bij studenten op te halen.

Opdracht 2

Laat studenten een ScreenPal maken van een (digitale) vaardigheid die zij moeten beheersen voor hun studie of beroep. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een digitale planning, het verwerken van patiëntengegevens of het voeren van een klantgesprek via Skype.

Let op: bij ScreenPal is het niet nodig om je aan te melden of te registeren. Druk direct op ‘start recording’  (rechtsboven of in het midden van de pagina). ScreenPal neemt je scherm op en je kan kiezen of hij ook beeld opneemt met je webcam, indien deze geïntegreerd is in je device. Nabewerking is niet mogelijk bij de gratis versie van ScreenPal.

Terugkijken - 20 min

Laat de studenten de gemaakte video’s uitwisselen. In tweetallen geven ze feedback op elkaar. Deze feedback is zowel inhoudelijk op het onderwerp als op de uitvoering. Is de student een producent?

Ter afsluiting kan worden besproken op welke manier de tool ScreenPal kan worden ingezet in het werkveld. Hoe zien de studenten dat voor zich?

 

Dit is een product van het Practoraat Mediawijsheid. Onze lessen vallen onder de Creative commons licentie