JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Iedereen producent

De student leert te werken met screencast-o-matic en kan het inzetten bij het samen leren met andere studenten.

Iedereen producent
Tijdsduur:
60 min.
Mbo niveau:
3/4
Benodigdheden:
Beamer, laptops voor studenten, Screencast-o-matic
In te zetten bij:
Burgerschap / Mediawijsheid / SLB

Competentie

Begrip: Weet de meer evidente effecten van het toenemend mediagebruik op het menselijk bestaan te benoemen, zoals: het feit dat de media altijd en overal aanwezig zijn, dat we altijd met elkaar in verbinding staan, dat er steeds meer informatie op ons afkomt, etc.

Thema

Tools & apps strategisch inzetten

Lesdoelen

  • De student begrijpt dat met de komst van internet, sociale media en technologische ontwikkelingen als de smartphone iedereen producent is geworden.
  • De student kan het programma screencast-o-matic gebruiken.

Te leveren producten

Een korte screencast

Beginsituatie

.

Vooruitkijken - 20 min

Bespreek met de studenten welke veranderingen er zijn door de komst van internet, sociale media en technologische ontwikkelingen waar ze zich van bewust moeten zijn.

  • Iedereen is producent. Niet alleen programmamakers maken media content, iedereen produceert (foto’s, video’s, tekst). Let op: ‘nieuwe mediamakers’ zijn niet getraind in ethiek.
  • Alles dat je op internet post blijft jaren vindbaar in Google. Google scant ook de uithoeken van het internet waarvan jij denkt dat niemand anders daar komt.
  • Verspreiding van materiaal gaat sneller. Hoe hoger de nieuws- of roddelwaarde, des te sneller zal deze informatie worden verspreid.
  • Gevoelige informatie is kwetsbaarder online. Chats worden opgeslagen en bewaard, er is kans dat databases gehackt worden en jouw gegevens ‘op straat komen te liggen’.

Opdracht 1

Waar let je op als je iets je iets voor een kijker produceert? Bespreek dit met je studenten. Je kunt eventueel Mentimeter gebruiken om parate kennis bij studenten op te halen. Wil je weten hoe dit werkt? Kijk dan de videoinstructie op onze website. 

Voor inspiratie:

Screencasting – aan de slag

Let op: nabewerking is niet mogelijk bij Screencast-o-matic de gratis versie.

Uitvoering - 20 min

Bij Screencast-o-matic is het niet nodig om je aan te melden of te registeren. Druk direct op ‘start recording’  (rechtsboven of in het midden van de pagina)  Sreencast-o-matic neemt je scherm op en je kan kiezen of hij ook beeld opneemt met je webcam, indien deze geïntegreerd is in je device (laptop, computer, tablet) en het geluid dat in de microfoon komt.

Opdracht 2

Laat studenten een screencast-o-matic maken van een vaardigheid die zij moeten beheersen voor hun studie of digitale vaardigheden.

Bijvoorbeeld het maken van een excel bestand of het op de juiste manier vervangen van een pleister voor studenten zorg en welzijn

Terugkijken - 20 min

Bekijk gezamenlijk de screencasts en laat studenten elkaar feedback geven of het zo te begrijpen is voor de kijker.

Onze lessen vallen onder de Creative common licentie