JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Finfluencers

In deze les maken studenten kennis met de term ‘finfluencers’ en leren ze kritisch om te gaan met financieel advies op social media.

Finfluencers
Tijdsduur:
60 min.
Mbo-niveau:
2 | 3 | 4
Benodigdheden:
Device per student
In te zetten bij:
Mediawijsheid | Burgerschap

Competentie

Thema

Finfluencers

Lesdoelen

  • Studenten kunnen uitleggen van finfluencers zijn;
  • Studenten kunnen uitleggen welke belangen finfluencers hebben bij het verkopen van hun product/dienst;
  • Studenten kunnen onderscheid maken tussen de verschillende methodes die finfluencers inzetten (Piramidespel, eigen belang in aandelen of het verkopen van trainingen);
  • Studenten kunnen uitleggen wanneer zij iemand vertrouwen met het geven van financieel advies of niet.

Te leveren producten

Beginsituatie

De studenten hebben nog geen les gehad over dit onderwerp. Er zullen studenten zijn die al investeren in crypto, aandelen of een cursus hebben gekocht. Sommigen zullen bekend zijn met de term ‘finfluencers’ en/of zijn bewust of onbewust in aanraking gekomen met finfluencers. Voor andere studenten zal het niet bekend zijn en zal dit een introductie zijn. Houd hier als docent rekening mee en probeer te achterhalen wat de voorkennis van de groep is, zodat je daar bij het geven van de les op in kunt spelen.

Vooruitkijken - 15 min

Vraag aan de groep wat de overeenkomst is tussen Boef, Andrew Tate en Mees Wijnants.

De overeenkomst is dat zij alledrie financieel advies of een cursus hebben verkocht om financieel vrij onafhankelijk te worden.

Vertel dat deze les over finfluencers gaat en vraag welke studenten deze term al kennen en wat ze er al van weten. Probeer daarop aan te sluiten in de les, door bijvoorbeeld voor sommige uitleg meer tijd te nemen of juist door bepaalde onderdelen over te slaan.

Neem de lesdoelen van vandaag door en geef aan dat je aan het eind van de les deze doelen evalueert door studenten er vragen over te stellen.

Wat zijn finfluencers?
Een finfluencer is een financiële influencer die via social mediakanalen zoals Instagram, TikTok en YouTube informatie deelt. Ze geven bijvoorbeeld tips over het opzetten van een beleggingsportefeuille en het budgetteren van persoonlijke uitgaven. Ze geven dus financieel advies over tal van onderwerpen.

Veel finfluencers beloven hun volgers gouden bergen en een leven op Bali waarbij je soms maar twee uur per dag hoeft te werken. Dit klopt vaak niet en is voor heel veel personen niet reëel. Ook is het leven dat ze online laten zien, vaak niet de waarheid. Ze zijn een keer op vakantie en maken meteen veel filmpjes en ze huren dure auto’s, in plaats van dat ze die kopen.

Eigen belang van finfluencers
Finfluencers hebben vaak eigen geld in aandelen en/of crypto en die stijgen in waarde als andere mensen die ook kopen. Daardoor willen ze graag dat jij dezelfde aandelen/crypto koopt.

Finfluencers verkopen cursussen waar zij hun geld mee verdienen. Zij verdienen bijvoorbeeld vaak hun geld met het verkopen van een cursus over dropshipping, in plaats van dat zij zelf echt aan dropshipping doen.

Verschillende methodes om geld te verdienen
Er zijn verschillende methodes die finfluencers kunnen gebruiken om geld te verdienen. Drie van deze methodes zijn:

  • Een piramidespel of piramidesysteem. Dat is een ‘spel‘ waarbij deelnemers een inleg doen en tevens proberen anderen over te halen om mee te doen, waarna de inleg van de nieuwkomers als prijzengeld uitbetaald wordt aan bestaande deelnemers. Uitbetalingen zijn afhankelijk van het aantal (door de deelnemer) geworven nieuwkomers. Aan het ontvangen van dit prijzengeld ligt geen andere activiteit ten grondslag dan het werven van nieuwe deelnemers.
  • Het verkopen van trainingen. De finfluencer verkoopt een training waarin iets wordt geleerd waardoor jij als persoon financieel vrij/onafhankelijk wordt. Denk aan crypto handelen, huizen kopen, aandelen of dropshipping. Deze finfluencer verdient vaak zijn geld met verkoop van de training en niet zoals hij zelf zegt dat hij al rijk is geworden met wat hij jou leert in de trainingen.
  • Eigen belang in aandelen en/of crypto. De finfluencer prijst aandelen en crypto aan waar zij zelf belang in hebben en geld mee verdienen, of geld voor krijgen van andere instanties of personen.

Van bovenstaande methodes is het piramidespel het meest abstract om uit te leggen. Indien nodig kun je hier nog dieper op ingaan aan de hand van dit affiche van de Kansspelautoriteit.

BOOS aflevering over cryptomunt XPOSE
Kijk de aflevering van BOOS vanaf 4:55 tot 11:00 min. Indien de studenten het interessant vinden en je hebt de tijd, kun je de hele aflevering laten zien.

Wat vinden de studenten van de uitleg over crypto munten? Waren ze hier al bekend mee? En zijn de tips die worden gegeven duidelijk?

Autoriteit Financiële Markten (AFM)
AFM is de Autoriteit Financiële Markten en houdt toezicht op de financiële marktsector. De AFM heeft geconstateerd dat een aantal beleggingsondernemingen vergoedingen verstrekt aan finfluencers, terwijl dit wettelijk verboden is.

Alleen professionals met een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) mogen beleggingsadvies geven.

Onthoud dit dus goed als je mensen online financieel advies ziet geven en wees kritisch.

Uitvoering - 40 min

Opdracht 1 (15 min.)

De studenten gaan in groepjes van drie tot vier studenten een kort onderzoek doen.

Ze beantwoorden daarmee de volgende vragen:

  • Welke finfluencer ga je onderzoeken? Wie is deze persoon?
  • Wat prijst deze finfluencer aan?
  • Welk belang heeft deze finfluencer daarbij?
  • Geeft deze finfluencer financieel advies?
  • Is de finfluencer transparant over zijn belangen?

Elke groep presenteert binnen vijf minuten hun bevindingen. Per groepje krijgt een ander groepje de opdracht om minstens een kritische vraag te stellen na de presentatie.

Zeven tips: is financieel advies betrouwbaar of niet?

  1. Onderzoek de finfluencer. Kijk naar de achtergrond en ervaring van de finfluencer. Hebben ze een solide trackrecord in de financiële sector? Zoek naar reviews en feedback van andere gebruikers. Controleer ook reviews.
  2. Wees kritisch bij het evalueren van beweringen en beloften. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Let op overdreven claims en garanties.
  3. Investeer tijd in het vergroten van je eigen financiële kennis. Hoe meer je begrijpt over financiële concepten, hoe beter je in staat bent om de waarde van het advies te beoordelen.
  4. Wees niet bang om vragen te stellen en om opheldering te vragen over onduidelijke punten. Betrouwbare finfluencers zullen openstaan voor communicatie en bereid zijn om vragen te beantwoorden.
  5. Wees waakzaam voor financiële schema’s die lijken op piramidespelen. Als het verdienmodel voornamelijk gebaseerd is op het werven van anderen in plaats van op echte waarde creatie, is voorzichtigheid geboden.
  6. Gebruik veilige betaalmethoden: Als er kosten verbonden zijn aan het advies of de diensten, gebruik dan veilige betaalmethoden. Vermijd contante betalingen of betalingen via niet-traceerbare kanalen.
  7. Vertrouw op je intuïtie: Als iets niet goed aanvoelt, vertrouw dan op je intuïtie. Het is beter om voorzichtig te zijn en verder onderzoek te doen dan overhaaste beslissingen te nemen.

Blijf alert en wees proactief in het beschermen van je financiële belangen. Oplettendheid en kritisch denken zijn essentieel bij het navigeren door de wereld van finfluencers en financieel advies.

Terugkijken - 5 min

Vraag klassikaal wat de studenten van de les vonden. Waren ze al bekend met de term finfluencers? Hebben ze veel nieuwe dingen geleerd?

Om te evalueren of de lesdoelen behaald zijn, kun je willekeurige studenten de beurt geven en hen vragen om uit te leggen wat finfluencers zijn, welke methodes ze gebruiken om geld te verdienen en waar ze op moeten letten om te beoordelen of iemand betrouwbaar financieel advies geeft.

Dit is een product van het Practoraat Mediawijsheid. Onze lessen vallen onder de Creative commons licentie