JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

De rol van de overheid

Mag een regering bepalen waarover een journalist wel of niet mag schrijven?

De rol van de overheid
Tijdsduur:
60 min.
Mbo-niveau:
3 | 4
Benodigdheden:
Beamer en video
In te zetten bij:
Burgerschap | Mediawijsheid

Competentie

Media doorgronden.

Discussiëren over media.

Lees hier meer over de verschillende mediawijsheid competenties

Thema

Informatiezoekvaardigheden.

Lesdoelen

  • De student kan uitleggen wat de rol is van de overheid bij journalistiek.
  • De student kan daarbij verschillen tussen landen benoemen.

Te leveren producten

Niet van toepassing.

Beginsituatie

De studenten hebben de les ethiek gevolgd.

Vooruitkijken - 25 min

We bespreken de rol van de overheid bij de totstandkoming van media. Zo brengt de Poolse NPO plotseling alleen nieuws dat pro-regering is (NRC), bepaalt de Chinese president wat er in het nieuws komt (NRC) en pakt de Turkse president drie journalisten op (NRC). Kan dat zomaar? Hoe doe je als journalist je werk in een land waar er weinig persvrijheid is?

We kijken naar een overzicht van de persvrijheid in de wereld (RSF) en we bespreken het Nederlandse toneel (NRC). Hoe bemoeit de Nederlandse regering zich met de media? Vraag aan studenten:

  • Van wie is de NPO?
  • Wie bepaalt wat er wordt uitgezonden?

Chinese kunstenaar Ai Wei Wei was in 2016 te gast in het televisieprogramma Collegetour. Daarnaast had de kunstenaar een tentoonstelling in fotografiemuseum Foam genaamd Safe Passage (Foam).

In de tentoonstelling kon je foto’s zien van vluchtelingen die Europa wilden bereiken. De wanden van het fotografiemuseum waren van onder tot boven beplakt met foto’s van vluchtelingen. In het midden van de ruimte lag een marmeren boei.

Ai Wei Wei was op het Griekse eiland Lesbos. Daar zag hij langs de kust vele reddingsboeien. In de tentoonstelling staat het symbool voor de zwemband die mensen helpt de oversteek te maken. Met materiaal van het kunstobject, het is van marmer, verwijst naar de klassieke oudheid. De basis waaruit Europa is voortgekomen. Een boei van marmer zou uiteraard niet werken omdat het te zwaar is en die verwijzing heeft te maken met de hoeveelheid nepreddingsvesten er zijn uitgedeeld aan vluchtelingen dat tot veel slachtoffers heeft geleid.

Uitvoering - 25 min

We bespreken de zendtijd voor politieke partijen en we kijken naar een fragment van het programma ‘zomergasten’ met Abou Jahjah. Niet iedereen wilde hem op televisie. Moet daar naar worden geluisterd? (Volkskrant)

Debat

We gaan debatteren over de volgende stelling:

“Mensen met een extreme mening zoals Dyab Abou Jahjah mogen geen podium krijgen om hun mening te verkondigen”

De klas wordt in twee groepen verdeeld. De ene groep is voor de stelling en de andere groep is tegen. Aan de hand van het debat blikken we terug op het onderwerp.

Terugkijken - 10 min

Aan de hand van het debat blikken we terug op het onderwerp.

 

Dit is een product van het Practoraat Mediawijsheid. Onze lessen vallen onder de Creative commons licentie