JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

De rol van de overheid

Mag een regering bepalen waarover een journalist wel of niet mag schrijven?

De rol van de overheid
Tijdsduur:
60 min.
Mbo-niveau:
3 | 4
Benodigdheden:
-
In te zetten bij:
Burgerschap | Mediawijsheid

Competentie

Media doorgronden.

Discussiëren over media.

Lees hier meer over de verschillende mediawijsheid competenties

Thema

Informatiezoekvaardigheden.

Lesdoelen

  • De student kan uitleggen welke rol de overheid speelt bij journalistiek;
  • De student kan daarbij verschillen tussen landen benoemen.

Te leveren producten

Niet van toepassing.

Beginsituatie

De studenten hebben de les ethiek gevolgd.

Vooruitkijken - 25 min

We bespreken de rol van de overheid bij de totstandkoming van media. Zo wordt de Poolse openbare radio en televisie de laatste jaren vooral gebruikt voor nieuws dat pro-regering is (Free Press Unlimited), bepaalt de Chinese president wat er in het nieuws komt (NRC) en pakt de Turkse president drie journalisten op (NRC). Kan dat zomaar? Hoe doe je als journalist je werk in een land waar er weinig persvrijheid is?

We kijken naar een overzicht van de persvrijheid in de wereld (RSF) en we bespreken het Nederlandse toneel (RTL: Nederland weer terug in top 10 van wereldranglijst persvrijheid). Hoe bemoeit de Nederlandse regering zich met de media? Om hier een idee van te krijgen, kun je aan de klas de volgende vragen stellen:

  • Van wie is de NPO?
  • Wie bepaalt wat er wordt uitgezonden?

Chinese kunstenaar Ai Wei Wei was in 2016 te gast in het televisieprogramma Collegetour. Daarnaast had de kunstenaar een tentoonstelling in fotografiemuseum Foam genaamd Safe Passage (Foam).

In de tentoonstelling kon je foto’s zien van vluchtelingen die Europa wilden bereiken. De wanden van het fotografiemuseum waren van onder tot boven beplakt met foto’s van vluchtelingen. In het midden van de ruimte lag een marmeren boei.

Ai Wei Wei was op het Griekse eiland Lesbos. Daar zag hij langs de kust vele reddingsboeien. In de tentoonstelling staat de boei symbool voor de zwemband die mensen helpt de oversteek te maken. Het materiaal van het kunstobject (marmer) verwijst naar de klassieke oudheid. De basis waaruit Europa is voortgekomen. Een boei van marmer zou uiteraard niet werken omdat het te zwaar is en die verwijzing heeft te maken met de hoeveelheid nepreddingsvesten er zijn uitgedeeld aan vluchtelingen, wat tot veel slachtoffers heeft geleid.

Uitvoering - 25 min

We bespreken de zendtijd voor politieke partijen en we kijken naar een fragment van het programma ‘zomergasten’ met Abou Jahjah. Niet iedereen wilde hem op televisie. Moet daar naar worden geluisterd? (Volkskrant)

Opdracht

De studenten gaan debatteren over de volgende stelling:

“Mensen met een extreme mening zoals Dyab Abou Jahjah mogen geen podium krijgen om hun mening te verkondigen.”

De klas wordt in twee groepen verdeeld. De ene groep is voor de stelling en de andere groep is tegen. Geef de studenten tien minuten de tijd om binnen hun groep argumenten te bedenken en noteren. Daarna volgt het debat.

Terugkijken - 10 min

Vraag de studenten klassikaal wat ze van de argumenten tijdens het debat vonden. Is hun visie op de stelling erdoor veranderd? Waarom wel of niet? En in hoeverre bepaalt de overheid mee aan wat wij te zien krijgen in media?

Aan de hand van deze vragen blikken jullie gezamenlijk terug op de les.

 

Dit is een product van het Practoraat Mediawijsheid. Onze lessen vallen onder de Creative commons licentie