JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Ethiek

Waar ligt de grens? De documentaire ‘The Newsroom’ laat zien hoe de redactie worstelt met ethische vraagstukken.

Ethiek
Tijdsduur:
60 min.
Mbo-niveau:
3 | 4
Benodigdheden:
-
In te zetten bij:
Burgerschap | Mediawijsheid

Competentie

Thema

Nieuws en informatie verwerken.

Lesdoelen

  • De student kan aan het einde van de les beargumenteren wat de term nieuws voor hun betekent. Waar ligt de grens? Moet nieuws altijd nieuwswaardig zijn of is entertainmentnieuws ook nieuws?

Te leveren producten

Eigen nieuwsitem.

Beginsituatie

De student heeft nog niet eerder de term ethiek gehoord en kan deze ook niet plaatsen.

Vooruitkijken - 40 min

Ethiek betekent nadenken over goed handelen. Dat lijkt misschien logisch, maar de grens tussen goed en kwaad is niet altijd even duidelijk.

Voorbeelden:

  • Als werknemer in de zorg kan het zijn dat je de uitslag van een medisch onderzoek te zien krijgt. Wat doe je dan met die informatie? Als je iemand goed kent, kan het verleidelijk zijn om de persoon in kwestie meteen in te lichten.
  • Als mediaproducent kan het zijn dat je gebruik maakt van bronnen die beschermd moeten blijven. Wanneer politie of justitie vervolgens wil weten waar jouw informatie vandaan komt, kan je de druk voelen om je bron op te geven.

Als een consument het niet eens is met het nieuws dat gebracht wordt, kun je een klacht indienen bij de Raad voor de Journalistiek. Zij bekijken het voorval en kunnen het medium een straf opleggen, bijvoorbeeld rectificatie of een geldboete.

Over de documentaire over Sigrid Kaag: Van Beiroet tot Binnenhof ontstond ophef. Waren de makers van de VPRO-documentaire over de minister van Buitenlandse Zaken, Sigrid Kaag, voldoende onafhankelijk? E-mails en whatsapp-berichten die via website GeenStijl naar buiten kwamen, laten intensief contact zien tussen makers, ministerie en partij tijdens de totstandkoming van de productie. Veel ging over productionele zaken, in de slotfase kwam druk op inhoudelijke wijzigingen. Gaven de makers hun journalistieke zeggenschap weg? De Ombudsman onderzocht of de journalisten zich aan de journalistieke code hebben gehouden.

Ook het artikel over GeenStijl linkte naar foto’s waarop Britt Dekker naakt te zien was, is het de vraag of dat ethisch verantwoord is.

Uitvoering - 20 min

De studenten zoeken op internet naar een nieuwsitem dat zij ethisch niet verantwoord vinden. Het mag een artikel zijn maar ook een radiofragment of een video. Na het lezen of bekijken van het nieuwsitem, maken ze er hun eigen versie van. Dit doen ze op papier. Eerst geven ze antwoord op de volgende vragen:

  • Welk nieuws zou jij wel brengen?
  • Wat laat je weg?
  • Zoek je misschien nog iets anders uit?

Uiteindelijk maken ze hun eigen versie van het nieuws. Dit doen ze zo compleet mogelijk, met een titel, tekst en het liefst ook met een foto.

Terugkijken - 0 min

Feedback op het gevonden nieuwsitem en het gemaakte product.

 

Dit is een product van het Practoraat Mediawijsheid. Onze lessen vallen onder de Creative commons licentie