JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Flip

Flip is een platform van Microsoft waarop je binnen een groep direct video’s kunt delen die je op Flip opneemt.

Wat is het?

Flip is een platform van Microsoft waarop je binnen een groep direct video’s kunt delen die je op Flip opneemt. Op deze manier kun je contact maken met andere deelnemers binnen de groep en van elkaars video’s en reacties leren. Ook heeft Flip allerlei effecten en filters waarmee je kunt opnemen en relatief makkelijk video’s kunt editen. Studenten kunnen hiermee binnen een gesloten omgeving eenvoudig elkaars video’s zien en daarop reageren.

Wat kan ik ermee?

Op Flip kun je video’s opnemen waarbij je gebruikt maakt van de ingebouwde effecten, zoals verschillende filters en achtergronden. De video kun je delen in de groep waar de deelnemers elkaars video kunnen bekijken en daarop reageren. Zo kun je Flip gebruiken om kennis te maken met studenten, mondeling ergens op terug te blikken of te reflecteren op een opdracht. Ook kun je de groep gebruiken als veilige omgeving voor peer-to-peer discussies en kan het fijn zijn voor studenten om geen verslag te hoeven schrijven, maar een videoverslag te filmen.

Hoe werkt het?

Via de website https://info.flip.com/ maak je een account aan met je Google of Microsoft-account. Als dat gelukt is kun je een nieuwe groep aanmaken en die een naam en afbeelding geven. Vervolgens nodig je studenten uit voor je groep en kun je binnen deze groep video’s opnemen en delen. Ook kunnen deelnemers elkaars video’s bekijken en daarop reageren. Je kunt instellen dat je de deelnemers eerst moet toelaten, waardoor je de groep afgeschermd houdt voor buitenstaanders.

Tips

Het is handig om goede afspraken te maken met je studenten over hoe je Flip gebruikt en hoe je met elkaars video’s omgaat. Ook is het prettig om eerst te bespreken wat de opties zijn voor studenten die liever niet in beeld willen komen. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de video’s van studenten alleen zichtbaar zijn voor docenten, zodat de drempel wellicht wat lager wordt. Daarnaast kun je Flip koppelen aan Teams, door een tabblad toe te voegen en te zoeken op ‘Flipgrid’.

AVG-proof*

Helaas, de student moet een account aanmaken. De docent gebruikt de accounts van de studenten om te zien hoe zij deelnemen. De student is dus niet anoniem. Het is daarom van belang dat er een verwerkingsovereenkomst wordt opgesteld wanneer er binnen het onderwijs gebruik van wordt gemaakt.

*NB: bij de educatieve tools is er gekeken in hoeverre je als organisator of deelnemer persoonsgegevens moet invoeren om de tool te gebruiken. Daarnaast is uitgezocht welke data er wordt verzameld en wat daarmee wordt gedaan. Wij adviseren te allen tijde om de richtlijnen van de eigen school te volgen, vraag bij twijfel advies aan de functionaris gegevensbeschermer.

Dit is een product van het Practoraat Mediawijsheid. Onze video's vallen onder de Creative commons licentie