JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Stageles | Werkveldoriëntatie / beroepsoriëntatie 3 | Zoeken en vinden van vacatures

Studenten maken kennis met de branche.

Stageles | Werkveldoriëntatie / beroepsoriëntatie 3 | Zoeken en vinden van vacatures
Tijdsduur:
60 min.
Mbo niveau:
3/4
Benodigdheden:
Internet
In te zetten bij:
SLB

Competentie

Strategie: Weet wanneer welke toepassingen meerwaarde hebben bij het realiseren van professionele en sociale doelstellingen en kan deze effectief inzetten (zoals bij het vinden van een nieuwe baan of het geld inzamelen voor een goed doel).

Thema

Werkveldoriëntatie / beroepsoriëntatie

Lesdoelen

Studenten weten hoe een vacature eruit ziet en welke mogelijkheden er zijn met hun opleiding. Studenten kunnen met anderen spreken over hun toekomstig beroep.

Te leveren producten

Moodboard van vacatures voor in het portfolio.

Beginsituatie

Vacature databanken die voor de branche van belang zijn. Neem één vacature klassikaal door. Let op moeilijkheden; ‘ ‘acquisitie wordt niet op prijs gesteld’ en ga in op de beloning + ‘secundaire arbeidsvoorwaarden’. Maar ook: 9-tot-5-mentaliteit, flexibel, pro-actief, representatief, accuraat, servicegericht

Zorg dat de klas in groepen van 5 á 10 drie verschillende bedrijven kunnen opzoeken voor een korte rondleiding. En gesprekken met een paar

werknemers kunnen voeren.

Vooruitkijken - 20 min

Loop met de klas klassikaal een vacature door. Waarom zou de functie wel of niet iets voor jou zijn? Overleg in tweetallen. Welke mogelijkheden zijn er allemaal om vacatures te zoeken?

https://www.youtube.com/watch?v=r-asIF7Tn00

Uitvoering - 30 min

Gebruik de opdracht uit de vorige les of

ga op zoek naar verschillende vacatures wat jij met jouw opleiding kunt worden. Websites die je hiervoor kunt gebruiken zijn:

http://vacaturekrant.nl/vacatures-zoeken-uitgebreid/
www.indeed.nl
www.monsterboard.nl
www.nationalevacaturebank.nl

Wat wordt er geschreven in vacatures van de bedrijven? Welk profiel zoeken ze? Voldoe jij daaraan?

Bespreek met de klas wat een netwerk is. Om dit uit te leggen kunnen studenten een tekening maken van hun netwerk. Extra opdrachten over netwerk kunnen hier worden gevonden: http:// mediawijsheidinhetmbo.nl/netwerken/

Opdracht 1.

Ga na in jouw omgeving of er mensen zijn die ergens werken waar jij later graag zou willen werken. Maak met twee van hen een afspraak en stel ze een aantal vragen (zie volgende opdracht) over hun beroep. Als je niet direct iemand weet of kent, praat er dan eens over met familie, vrienden of teamgenoten bij je sportvereniging. Grote kans dat zij iemand kennen bij een bedrijf waar jij zou kunnen werken of stagelopen.

Opdracht 2.

Stel in groepen van drie een vragenlijst samen die je mensen uit jouw netwerk kunt stellen. Denk aan vragen over hun opleiding, keuzes die ze hebben gemaakt en de redenen waarom, hoe ziet de werkweek eruit? Details zijn interessant!

Opdracht 3.

Ga op zoek naar interessante vacatures. Neem deze de volgende les mee.

Terugkijken - 10 min

Vraag voor de klas: Zijn er interessante vacatures voorbij gekomen?

Onze lessen vallen onder de Creative common licentie