JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Video CV

Studenten maken een video CV, als voorbereiding op een sollicitatie.

Video CV
Tijdsduur:
60 min.
Mbo niveau:
3/4
Benodigdheden:
Beamer
In te zetten bij:
Nederlands / SLB

Competentie

Begrip: Inzicht hebben in de medialisering van de samenleving.

Thema

Omgaan met (sociale) media

Lesdoelen

 • De student kan een originele en creatieve video-CV maken.
 • De student weet wanneer het gebruik van een video-cv de voorkeur heeft boven een geschreven CV.
 • De student kan de voor- en nadelen benoemen van een video-cv.
 • De student weet waar je op moet letten bij het maken van een video-CV.

Te leveren producten

Video CV

Beginsituatie

.

Vooruitkijken - 20 min

Je zou ook eerst de voorkennis kunnen activeren door ze te vragen waar ze aan denken bij een video-CV. Wat weten ze er al vanaf? Dit zouden ze eerst voor zichzelf kunnen noteren en uiteindelijk klassikaal delen. Kan via een woordspin of via Mentimeter.

Vervolgens ga je naar je uitleg hieronder en vul je aan wat zij nog niet hebben genoemd.

Een foutloze sollicitatiebrief en een zorgvuldig opgesteld CV: zo proberen de meeste sollicitanten hun toekomstige werkgever te overtuigen van hun talenten. Maar tegenwoordig kan je er maar beter echt uitspringen (in de positieve zin!) om die droombaan binnen te slepen, met bijvoorbeeld een video-CV. Jouw CV, maar dan op video.

Maar opgelet: je hele CV “voorlezen” voor de camera heeft weinig meerwaarde voor de werkgever. Het is een originele manier om je kwaliteiten zoals enthousiasme en passie voor je vak te laten zien. Hierdoor kun je natuurlijk niet op elke vacature solliciteren met een video-CV. Ga je bijvoorbeeld voor een baan in de marketing-, communicatie-, reclame- of creatieve sector? Dan is een video-CV een uitstekend idee.

Voordelen van een video-CV:

 • Je persoonlijkheid komt duidelijker naar voren dan in een geschreven CV.
 • Werkgevers zien je zoals je écht bent en dat maakt het voor hen ook makkelijker om een selectie te maken.
 • Het is ideaal als je geen held bent in het schrijven van sollicitatiebrieven, maar toch een blijvende goede indruk wil achterlaten op je toekomstige werkgever.

Online zijn er tientallen leuke en creatieve video-CV’s te vinden. We gaan samen kijken naar twee video cv’s. Schrijf voor jezelf wat de voordelen en nadelen zijn van elke video CV. Deze worden dan klassikaal besproken.

Video 1
Video 2 

Uitvoering - 30 min

Hoe maak je een professionele video cv?

Een video cv is jouw eerste indruk bij potentiële nieuwe werkgevers of opdrachtgevers. Je wilt dus niet inleveren op de kwaliteit van het beeld én het geluid. Tegelijkertijd kan dat een kostbare kwestie worden. Je kunt echter met minimale middelen een eind komen. Met veel recente mobiele telefoons kan je al op HD-kwaliteit video opnemen.

Voorbereiding:

Voordat je begint met opnemen is het verstandig om eerst een klein storyboard en script te maken. Het script bevat de tekst en het storyboard bevat grove schetsen van de scenes die je hierbij gaat opnemen. Denk hierbij goed na over de setting waarin je de video cv gaat opnemen. Dit kan bijvoorbeeld achter een bureau zijn, of ‘live’ aan het werk of op een bepaalde plek die ondersteunend is aan het verhaal dat je gaat vertellen. Kies je voor meubels, zoals een stoel of tafel, zorg er dan voor dat ze passen in jouw stijl. Denk ook goed na over hoe je er zelf uit ziet. Doe gepaste kleding aan en zorg ervoor dat je er verzorgd uit ziet.

Opname:

Nu ben je klaar om te starten met je video cv. Voor het opnemen van je video gelden grofweg dezelfde regels als bij een gewone presentatie. Kijk naar de camera (het publiek) en niet naar je tekst of iets anders. Zorg dat je je tekst uit je hoofd kent of maak gebruik van een teleprompter (die zijn er ook als app voor mobiele telefoons). Denk ook aan je houding en je lichaamstaal en hoe dit op beeld overkomt.

Nabewerking:

Tenslotte moet je nog wat tijd besteden aan het editen van je video. Je kunt bijvoorbeeld als begin van je video openingstekst opnemen en als slot contactinformatie. Verder zou je onder bepaalde onderdelen muziek kunnen zetten. Mocht je meerdere opnames hebben gemaakt die je tot één video wilt terugbrengen dan moet je in deze fase beslissingen maken over welk materiaal je wel en niet gebruikt.

Video-CV maken: waarop moet je letten?

Er zijn een aantal valkuilen die je zeker moet vermijden als je eraan denkt om een video-CV te gaan maken:

 • Let op je taalgebruik. Probeer te praten in verzorgd, duidelijk verstaanbaar Nederlands (of elke andere taal die je goed beheerst).
 • Zorg voor een verzorgd uiterlijk. Kies voor een outfit die past bij de baan waarvoor je solliciteert: pak en das zijn wat overdreven als je solliciteert voor een baan als schoonmaker, maar een trainingspak of versleten T-shirt kunnen ook niet.
 • Vermijd rommel en achtergrondlawaai. Ruim je woonkamer of bureau op (of zet de stofzuiger en volle wasmanden uit het zicht van de camera) en sluit deuren en ramen. Zet ook de radio en tv uit.
 • KISS = Keep It Short & Simple. Vertel wat je gestudeerd hebt, wat je werkervaring is, welk soort baan in welke sector je zoekt en wat je sterke punten zijn. Niets meer, niets minder. Heeft je CV extra uitleg nodig? Doe dat dan in de geschreven versie.

Opdracht

Maak een plan van aanpak voor je video CV. Als deze is goed gekeurd door de docent mag je aan de slag met het opnemen van je video CV. Je video CV moet ongeveer een minuut lang zijn. Langer kan ervoor zorgen dat iemand afhaakt.


Opdracht vereenvoudigd – Extra uitleg

Je zou studenten meer voorbeelden kunnen laten zien van verschillende video-cv’s. Studenten die moeite hebben met de opdracht, zou je als docent meer bij de hand kunnen nemen. Maak het plan van aanpak/ script met deze studenten samen.

Terugkijken - 10 min

De studenten krijgen een blad en tekenen de omtrek van hun hand. Bij iedere vinger krijgen zij een opdracht. Bij de duim schrijven zij op wat zij goed vonden aan deze les. Bij de wijsvinger schrijven zij op wat zij met de informatie gaan doen die zij hebben geleerd. Bij de middelvinger schrijven ze op wat ze niet goed vonden aan de les. Bij de ringvinger schrijven ze op wat hen waarschijnlijk het meeste zou bijblijven van deze les en bij de pink schrijven ze op waar zij nog iets meer over zouden willen leren. Wanneer de studenten dit hebben ingevuld leveren ze deze handafdruk in bij de docent. Deze krijgt op deze manier een duidelijk inzicht in hoe de studenten de les hebben beleefd.

Onze lessen vallen onder de Creative common licentie