JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Internet der dingen

Van een afstand apparaten bedienen of de postbode via een camera vertellen dat hij je pakket bij de buren kan afleveren. Dat kan allemaal dankzij het internet der dingen.

Internet der dingen
Tijdsduur:
120 min.
Mbo-niveau:
3 | 4
Benodigdheden:
Beamer | video's uit de les
In te zetten bij:
Burgerschap | Mediawijsheid

Competentie

Thema

Tools & apps strategisch inzetten.

Lesdoelen

  • De student kan aan het einde van de les uitleggen wat het ‘internet der dingen’ inhoud en wat de voor- en nadelen zijn.

Te leveren producten

Artikel, geluidsopname of video over het internet der dingen.

Beginsituatie

Studenten gebruiken het internet vooral voor persoonlijke doeleinden. De term internet der dingen kennen ze nog niet.

Vooruitkijken - 30 min

Tegenwoordig zijn niet alleen mensen online maar ook apparaten. Zo kan je lampen of keukenapparatuur aansluiten op het internet. Door dit te doen kan je bijvoorbeeld vanaf een afstand apparaten aansturen. Via je telefoon kan je alvast de verwarming aanzetten of de wasmachine bedienen.

Het internet der dingen is niet alleen handig voor individuen maar ook in het bedrijfsleven. Denk bijvoorbeeld aan verkeerslichten die zich aanpassen aan het verkeer in plaats van andersom, of dat de gemeente een seintje krijgt wanneer stadsverlichting stuk is. Bekijk het item van Nieuwsuur over deze technologie.

Ontzettend handig natuurlijk maar kunnen jullie ook nadelen bedenken? Denk aan hackers maar ook aan informatie dat voor bedrijven interessant kan zijn. Wanneer je al je voorkeuren in de ‘cloud’ hebt opgeslagen, kan dat bij verkeerd worden gebruikt. Bekijk de korte video Uninvited Guest. Wat wil de filmmaker duidelijk maken?

Uitvoering - 90 min

Schrijf een artikel, neem een geluidsfragment op of maak een video waarin je personeel van je eigen branche waarschuwt óf stimuleert om het internet der dingen te gebruiken.

Wanneer je anderen wilt waarschuwen voor het internet der dingen zoek je minstens twee gevaren die volgens jou komen door deze ontwikkeling. Zorg ervoor dat de informatie die je gebruikt wordt ondersteund met bronnen. Je argument wordt sterker wanneer je kan laten zien dat het niet alleen jouw mening is, maar dat anderen er ook zo over denken.

Wanneer je voor het internet der dingen bent, ga je uitleggen wat anderen er allemaal mee kunnen doen en welke mogelijkheden jij allemaal ziet. Zorg ervoor dat je duidelijk maakt waarom deze ontwikkeling belangrijk is voor jou en voor het toekomstige beroep. De informatie die je gebruikt wordt ondersteund met bronnen. Je argument wordt sterker wanneer je kan laten zien dat het niet alleen jouw mening is, maar dat anderen er ook zo over denken.

De volgende voorbeelden uit het werkveld kunnen worden gebruikt:

  • Het Martini ziekenhuis in Groningen maakt gebruik van het internet der dingen
  • Meubelgigant IKEA bouwt aan eigen internet der dingen
  • Kan het internet der dingen een oplossing zijn voor milieu- en klimaatproblemen?

Terugkijken - 0 min

Elke student krijg individuele terugkoppeling op het gemaakte product.

Dit is een product van het Practoraat Mediawijsheid. Onze lessen vallen onder de Creative commons licentie