JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Internet der dingen

Vanaf een afstand apparaten bedienen of de postbode via een camera vertellen dat je pakket bij de buren kan worden afgeleverd. Dat kan allemaal dankzij ‘het internet der dingen’.

Internet der dingen
Tijdsduur:
120 min.
Mbo niveau:
3/4
Benodigdheden:
Beamer en video's uit de les
In te zetten bij:
Burgerschap / Mediawijsheid

Competentie

Communicatie:

  • Gebruikt media om persoonlijke en professionele informatie te delen.
  • Gebruikt diverse toepassingen om unieke eigen content te creëren. Edit foto’s en video’s alvorens deze te uploaden.
  • Optimaliseert het effect van verzonden boodschappen door gebruik te maken van de mogelijkheden die toepassingen bieden (zoals bijvoorbeeld hashtags op Twitter).

Thema

Privacy

Lesdoelen

Studenten kunnen aan het einde van de les uitleggen wat het ‘internet der dingen’ inhoud en wat de voor- en nadelen zijn.

Te leveren producten

Artikel

Beginsituatie

.

Vooruitkijken - 30 min

Tegenwoordig zijn niet alleen mensen online maar ook apparaten. Zo kan je lampen of keukenapparatuur aansluiten op het internet. Door dit te doen kan je bijvoorbeeld vanaf een afstand apparaten aansturen. Via je telefoon kan je alvast de verwarming aanzetten of de wasmachine bedienen.

Het internet der dingen is niet alleen handig voor individuen en daarmee in het huishouden maar ook in het bedrijfsleven. Denk bijvoorbeeld aan verkeerslichten die zich aanpassen aan het verkeer in plaats van andersom of dat de gemeente een seintje krijgt wanneer stadsverlichting stuk is.

Voorbeeld Nieuwsuur

 

Ontzettend handig natuurlijk maar kunnen jullie ook nadelen bedenken?

Denk aan hackers maar ook aan informatie dat voor bedrijven interessant kan zijn. Wanneer je al je voorkeuren in de ‘cloud’ hebt opgeslagen, kan dat bij verkeerd worden gebruikt.

Voorbeeld Uninvited Guest

Uitvoering - 90 min

Schrijf een artikel voor een tijdschrift waarin je lezers waarschuwt OF stimuleert om ‘het internet der dingen’ te gebruiken.

Waarschuwen:

  • Noem minstens twee gevaren en zoek ook verschillende bronnen op die deze informatie onderbouwen. Schrijf wel alles in je eigen woorden op

Promoten:

  • Leg uit wat je allemaal kan met het ‘internet der dingen’ en onderbouw dit met verschillende bronnen. Sluit je stuk af door aan de lezer uit te leggen welk apparaat volgens jou in de toekomst ook is aangesloten op het internet en waarom dat volgens jou nodig is.

Terugkijken - 0 min

Elke student krijg individuele terugkoppeling.

Onze lessen vallen onder de Creative common licentie