Omgaan met (sociale) media.
Het is wenselijk dat de studenten eest de les vrijheid van meningsuiting hebben gevolgd.
Open de les door het artikel van NU.nl over felle reacties van Nederlanders uit te delen en te lezen.Vraag vervolgens aan de klas of zij zich herkennen in het artikel. Wat vinden zij ervan? Wie van jullie heeft wel eens gescholden op internet? Waarom durven mensen online meer dan in het echt?
Verschillende programma’s vragen aandacht voor de gemene berichten die online worden gedeeld. Zo heeft talkshowhost Jimmy Kimmel een vast onderdeel in zijn programma waarbij bekende Amerikanen tweets voorlezen die over hen gaan. Een Belgisch programma koos ervoor om het online gedrag in het echt na te doen.
Mensen die zich zo negatief uitlaten worden ook wel reaguurders genoemd. Een reaguurder is iemand die zich voortdurend negatief en op een niet-opbouwende manier uitlaat op het internet. Dit kan bijvoorbeeld op weblogs of als reactie onder video’s of krantenartikelen. De term reaguurders is een samentrekking van ‘reageren’ en ‘gluren’.
Vertel dat het negatief, aanvallend of beledigend reageren op internet ook wel flaming wordt genoemd. Zulke berichten worden ook wel ‘flames’ genoemd, vandaar ook de term.
Discussie
Verdeel de klas in twee groepen. Eén groep is voor vrijheid van meningsuiting en vindt dat alles gezegd moet worden. De andere groep is tegen belediging en vindt dat een redactie moet ingrijpen.
Opdracht
Verdeel de studenten in groepjes van vier. Voor de opdracht werken de studenten bij een zelfgekozen redactie. Als redacteur heb je de mogelijkheid om reacties van lezers te verwijderen. Jullie krijgen allemaal een voorbeeld van een artikel waar door lezers heftig op is gereageerd (tip: kijk op GeenStijl of NRC). Als team beslissen jullie wat er met de reacties gaat gebeuren. Naast de optie om als redactie in te grijpen kan je de website van het medium ook zo inrichten dat andere lezers een reactie als ‘ongepast’ markeren. Andere lezers bepalen dan wanneer het te ver gaat.
Elke groep presenteert aan de klas hun bevindingen. De klas mag reageren op het genomen besluit.
Klasgenoten reageren op de plannen van de ‘redacties’.