JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Socrative

Maak met Socrative een kennisquiz, of laten studenten tegen elkaar strijden in een space race.

Wat is het?

Met Socrative kun je eenvoudig een quiz maken. De studenten vullen de antwoorden in en de docent krijgt de resultaten in een overzichtelijk Excel bestand. Voordat je Socrative in de les gebruikt moet je wel wat zaken voorbereiden.

Wat kan ik ermee?

Socrative is een handige tool om de lessen mee te evalueren. Je kunt multiple choice vragen afwisselen met open vragen. Je kunt Socrative gebruiken voor een toets of juist om voorkennis mee te activeren. In het geval van een toets scheelt het nakijkwerk; het resultaat krijg je namelijk in een Excel bestand. Je kunt in een les na theorie een quiz geven waarin studenten de geleerde stof moeten toepassen. Ook kun je aan het eind van de les vragen om input van studenten voor een volgende les.

Hoe werkt het?

Ga naar www.socrative.com en maak een account aan (als je die al hebt, log je in als ‘teacher’). Klik op ‘quizzes’. Klik op ‘+ add quiz’. Je kunt per vraag kiezen uit multiple choice, open vragen of juist/onjuist stellingen. Bij multiple choice formuleer je de vraag en kun je verschillende antwoordopties geven. Er is per vraag ook ruimte om uitleg te geven.

Wanneer studenten de quiz of toets in hun eigen tempo doen hebben ze met jouw uitleg gelijk feedback. Je kunt aangeven wat het goede antwoord is. Dit hoeft niet. Als je klaar bent bewaar je de quiz onder een eigen quiznaam. Om de quiz te delen klik je op ‘launch’. Wanneer je een toets afneemt in Socrative zie je live welke student met een vraag bezig is en vallen de wat tragere studenten op (in geval bij een ‘student paced tempo’). Deze studenten kun je vervolgens ondersteunen met extra hulp waar nodig (learning analytics).

Tips
  • Je kunt kiezen om er een tijdsdruk achter te zetten.
  • Studenten kunnen de toets ook thuis of onderweg maken, het hoeft niet per se in de les. Dit kan op een smartphone.
  • Je kunt een ‘saaie’ toets met wat gekke vragen minder formeel maken.
  • Als een toets anoniem ingevuld mag worden, kunnen er ook gevoelige onderwerpen mee worden besproken (wat vond je van de docent?).
AVG-proof*

Socrative is volgens de richtlijnen van de AVG te gebruiken, maar daarbij is het wel van belang bewust om te gaan met de educatieve tool. Studenten hebben geen account nodig om deel te nemen aan een toets. Als organisator kan je aangeven dat de toets anoniem wordt ingevuld. Wanneer je hier niet voor kiest, zal de data worden gekoppeld aan persoonsgegevens.

*NB: bij de educatieve tools is er gekeken in hoeverre je als organisator of deelnemer persoonsgegevens moet invoeren om de tool te gebruiken. Daarnaast is uitgezocht welke data er wordt verzameld en wat daarmee wordt gedaan. Wij adviseren te allen tijde om de richtlijnen van de eigen school te volgen, vraag bij twijfel advies aan de functionaris gegevensbeschermer.

Dit is een product van het Practoraat Mediawijsheid. Onze video's vallen onder de Creative commons licentie