JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Plickers

Plickers is een tool waarmee je kennis kan testen bij studenten. In tegenstelling tot veel andere educatieve tools doen deelnemers niet mee met een device, maar met kaarten.

Wat is het?

Plickers is een tool waarmee je kennis kan testen bij studenten. In tegenstelling tot veel andere educatieve tools doen deelnemers niet mee met een device, maar met kaarten. Handig als je een keer iets wilt doen zonder mobieltjes. Met behulp van de papieren kaarten geven studenten antwoord op de gestelde meerkeuzevragen. Na het inscannen van de antwoorden met de app krijg je direct een totaal overzicht van de antwoorden die de studenten hebben gegeven.

Wat kan ik ermee?

Door een keer een andere werkvorm te gebruiken in de les worden studenten op een andere manier aangesproken. Door met een quiz de les te starten wordt voorkennis geactiveerd. Daarnaast kun je met Plickers ook gemakkelijk meningen van studenten peilen of net voor de toets nog even een aantal meerkeuzevragen oefenen.

Hoe werkt het?

Studenten krijgen ieder een uniek papieren kaartje met daarop een soort barcode. Met behulp van de app Plickers op de telefoon van de docent, worden de antwoorden ingescand en direct weergegeven op het digibord. Om te kunnen werken met Plickers moet je als docent de app downloaden, een account aanmaken op de website van Plickers, vragen en klassen aanmaken en de codekaarten printen.

De docent kiest een aangemaakte meerkeuzevraag uit en de student heeft enige bedenktijd om de vraag te beantwoorden. Na de bedenktijd tonen de studenten hun codekaart zo, dat het past bij het gekozen antwoord. De docent scant met zijn smartphone alle codekaarten. Als de codekaart bij de desbetreffende student wordt gescand verschijnt er op het scherm een vinkje achter zijn of haar naam. Als alle codekaarten zijn gescand dan verschijnt op de smartphone van de docent een overzicht van de antwoorden van de studenten. Je kunt kijken hoe er gescoord is en de vraag nabespreken.

Tips
  • Lamineer de papieren kaartjes om er langer plezier van te hebben.
  • Voer de namen van de studenten in, als dit mogelijk is, op de volgorde van de klassenplattegrond. Op deze manier kun je de stemkaarten snel uitdelen. Ook bestaat de functie om excelsheets up te loaden, zodat je met 1 druk op de knop een klassenlijst kan inladen.
AVG-proof*

De docent dient een account aan te maken, maar deelnemers maken geen gebruik van de app en voeren dus ook geen persoonsgegevens in. De educatieve tool is op meerdere manieren in te zetten. Zo kan je als docent alle namen van de studenten invoeren zodat klassikaal getoond wordt wie al antwoord heeft gegeven. Daarnaast maak je als docent foto’s van klas om de kaarten te kunnen scannen. Voor de laatste twee onderdelen geldt dat dit niet in strijd hoeft te zijn met de privacywetgeving, maar het is wel verstandig om te handelen volgens de richtlijnen van de school en de verzamelde data na de les te verwijderen.

*NB: bij de educatieve tools is er gekeken in hoeverre je als organisator of deelnemer persoonsgegevens moet invoeren om de tool te gebruiken. Daarnaast is uitgezocht welke data er wordt verzameld en wat daarmee wordt gedaan. Wij adviseren te allen tijde om de richtlijnen van de eigen school te volgen, vraag bij twijfel advies aan de functionaris gegevensbeschermer.