JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Kahoot

Een interactieve quiz die in de klas gespeeld kan worden.

Wat is het?

Met Kahoot kun je een interactieve quizzes in de klas spelen, waardoor studenten actief aan de slag kunnen. Studenten geven via hun smartphone of laptop antwoord op de multiple choice vragen.

Wat kan ik ermee?

Door met een quiz de les te starten activeer je studenten hun voorkennis. Daarnaast kun je Kahoot als formatieve toetsvorm gebruiken om tussentijds op te halen waarover studenten nog meer uitleg nodig hebben. Door herhaling en koppeling van bekende en nieuwe informatie kunnen studenten de stof beter onthouden en hebben ze er plezier in!

Hoe werkt het?

Met een gratis account kun je een quiz maken met multiple choice vragen of waar/niet waar stellingen. Met een betaald account heb je meer mogelijkheden: je kunt naast een quiz ook een discussie of survey starten waarbij de vraagvormen gevarieerder zijn.

Je kunt een vraag maken, eventueel een afbeelding of YouTube video toevoegen en vervolgens de antwoorden invullen. Je geeft aan welke antwoorden goed zijn en of je aan de vraag punten wil toekennen. Ook kun je aangeven hoeveel seconden de vraag in beeld is.

Als de quiz klaar is kun je een preview zien om te kijken hoe het eruit ziet op het bord en voor de studenten.

Als de quiz gespeeld is kun je de gegeven antwoorden in een Excel-bestand opvragen, waarmee je bijvoorbeeld instructie op maat kunt geven.

Tips
  • Studenten vinden het leuk om een andere naam te gebruiken; een prijs in het vooruitzicht zorgt ervoor dat ze hun echte naam gebruiken.
  • Stel de tijd voor het beantwoorden van de vraag zo in dat studenten de eerste paar vragen de tijd hebben om te wennen.
  • Laat studenten ook zelf een Kahoot maken.
AVG-proof*

De organisator moet een account aanmaken en daarvoor persoonsgegevens invullen. Deelnemers kunnen zonder account deelnemen en worden dus ook niet verplicht om persoonsgegevens achter te laten. De educatieve tool is daarmee volgens de richtlijnen van de AVG te gebruiken, maar het is wel van belang goed na te denken over de vragen die worden gesteld. De quiz die wordt aangemaakt kan in de vraagstelling of de antwoorden die worden gegeven alsnog persoonsgegevens bevatten.

*NB: bij de educatieve tools is er gekeken in hoeverre je als organisator of deelnemer persoonsgegevens moet invoeren om de tool te gebruiken. Daarnaast is uitgezocht welke data er wordt verzameld en wat daarmee wordt gedaan. Wij adviseren te allen tijde om de richtlijnen van de eigen school te volgen, vraag bij twijfel advies aan de functionaris gegevensbeschermer.

Dit is een product van het Practoraat Mediawijsheid. Onze video's vallen onder de Creative commons licentie