JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Presentatievaardigheden verbeteren met technologie

Presentatievaardigheden verbeteren met technologie

11 juni 2025

De docenten van het Practoraat Mediawijsheid doen praktijkgericht onderzoek om nieuwe ideeën uit te proberen en kennis op te doen om de onderwijspraktijk te verbeteren. Rosa Groenewoud van het Mediacollege Amsterdam heeft zich verdiept in het verbeteren van presentatievaardigheden binnen het creatieve onderwijs. Ze constateerde dat veel studenten onzekerheid ervaren rondom presenteren, wat hun leerproces belemmert. Rosa ontwikkelde daarom een les waarin studenten stap voor stap leren wat een goede presentatie inhoudt.

Wat was de aanleiding van je onderzoek?

Het begon met een waarneming dat studenten geen les krijgen op het gebied van goede presentatievaardigheden. Terwijl studenten Mediavormgever vijf keer per jaar een presentatie geven in het kader van hun project. Daarbij merkte ik dat studenten over het algemeen huiverig zijn als het aankomt op presenteren. Ze voelen zich onzeker op het gebied van presenteren en krijgen daar geen les over. Dit resulteert in soms extra stress dat niet nodig hoeft te zijn. Het is dus van belang dat studenten weten hoe zij een goede presentatie kunnen geven en daarnaast kunnen inschatten wat ze kunnen verbeteren op het gebied van hun presentatievaardigheden. Dit is uiteindelijk gelukt door een tweedelige lessenreeks te maken waarin studenten zichzelf en elkaar beoordelen a.d.h.v. het stappenplan en het beoordelingsformulier presentatievaardigheden.

In welke context vond je onderzoek plaats (les, klas, team, school breed)?

Deze lessenserie is ontworpen voor de studenten Mediavormgever, mbo 4 op het Mediacollege Amsterdam.

Wat wilde je te weten komen?

Of studenten door middel van deze lessenreeks, met een huiswerkopdracht waarin ze hun presentatie opnemen en daarop reflecteren, zich vaardiger en zelfverzekerder voelen op het gebied van eigen presentatievaardigheden.

Wat wilde je opleveren?

Een lessenreeks dat handvaten geeft over hoe je een goede presentatie kan geven en een manier om jezelf te toetsten en te verbeteren op het gebied van presentatievaardigheden.

Hoe heb je je onderzoek aangepakt (informatie vinden, experts bevragen, etc.)?

Eerst heb ik aan studenten zelf gevraagd of er behoefte was aan een les op het gebied van presentatievaardigheden, deze behoefte was er. Daarna heb ik gezocht naar de do’s en don’ts voor het geven van een goede presentatie en heb ik verschillende artikelen gelezen in magazines. Ook heb ik academische papers bekeken en TED talks. Met deze informatie en vanuit mijn expertise als docent heb ik zelf bedacht wat studenten echt nodig hadden op het gebied van presentatievaardigheden en dit heb ik uiteindelijk gegoten in een lessenreeks.

Mijn bronnen:

Waar liep je tegenaan?

Vooral tijdsdruk. De focus van mijn onderzoek bleef veranderen waardoor ik te laat met de ‘echte’ vraag begon. Ook op het gebied van techniek, de tool die ik oorspronkelijke wilde gebruiken waarin studenten gelijk AI feedback zouden ontvangen, bleek niet werkbaar te zijn op de devices van studenten.

Wat gaf je energie?

Toen ik eenmaal mijn onderwerp helder en gekaderd had, en ik eindelijk aan de slag kon. Daar kreeg ik energie van.

Wat hebben andere docenten aan je onderzoek? 

Docenten die in een leerjaar lesgeven waarbij de studenten voor hun projecten of examen moeten presenteren, zijn hiermee gebaat. Je kan studenten eerst uitleggen hoe je een goede presentatie geeft, daarbij geef je studenten het stappenplan en beoordelingsformulier presentatievaardigheden mee.  Zodat ze zelf aan de slag kunnen en zelf reflecteren op hun presentatievaardigheden. Uiteindelijk hoop ik dat studenten hiermee beter voorbereid en zelfverzekerder hun presentatie kunnen geven.

Recommended Posts
Les plannen met custom AI-tool