JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Onderzoek | Lessenserie video cv’s

Lessenreeks video cv’s

Rik Oonk van ROC van Amsterdam heeft naar aanleiding van zijn onderzoek bij het Practoraat een lessenreeks over video cv’s ontwikkeld. “Er is nu een handzame lessenserie om te geven aan studenten die schrijfvaardig minder zijn dan mondeling. We kunnen hen nu een kans geven om de sollicitatie anders aan te pakken. Dit geld voor studenten van niveau 1 maar ook voor studenten van niveau 4 of misschien wel hoger. Dit is een aanpak waarbij je als sollicitant ertussen uitspringt!”

Wat was de aanleiding van je experiment?
Omdat studenten van niveau 2 niet allemaal een hoog niveau hebben op schrijfgebied, maar vaak mondeling wel sterk zijn, kwam het idee om een gesproken motivatie te maken in plaats van een motivatiebrief met veel fouten. De kans is groter wanneer zij gaan solliciteren met een video dat zij door de eerste selectie komen, omdat zij goed kunnen vertellen wat hun kwaliteiten zijn. Ook vallen ze op tussen de geschreven brieven.

In welke context vond je onderzoek plaats (les, klas, team, school breed)?
In eerste instantie heb ik het experiment uitgevoerd in klassen van niveau 2 entree. De lessenreeks die is ontstaan is voor alle opleidingen, doelgroepen en niveaus te gebruiken

Wat wilde je te weten komen?
Ik wilde te weten komen of er een manier is voor onze studenten om te zorgen dat ze opvallen tijdens de sollicitatie en ze de kwaliteiten kunnen gebruiken die ze hebben.

Wat wilde je opleveren?
Een lessenserie om van tot het eindproduct van een digitaal cv te komen.

Hoe heb je je onderzoek aangepakt (informatie vinden, experts bevragen etc.)?
Ik heb collega’s bevraagd, studenten bevraagd en theorie gezocht en verwerkt. Het onderzoek dat ik heb uitgevoerd was uitgebreider dan ik normaliter voor het practoraat zou doen. Dit omdat ik mijn onderzoek heb gekoppeld aan een studieopdracht voor mijn studie tot omgangskunde docent aan de Hogeschool van Utrecht.

Waar liep je tegenaan?
Privéomstandigheden die maakten dat de lessenreeks wat vertraging heeft.

Wat gaf je energie?
Dat ik een lessenserie kon maken, waar studenten echt iets aan hebben. Het is fijn dat anderen er ook iets aan hebben, maar mijn voornaamste doel was mijn eigen studenten.

Wat hebben andere docenten aan je onderzoek?
Er is nu een handzame lessenserie om te geven aan studenten die schrijfvaardig minder zijn dan mondeling. We kunnen hen nu een kans geven om de sollicitatie anders aan te pakken. Dit geld voor studenten van niveau 1 maar ook voor studenten van niveau 4 of misschien wel hoger. Dit is een aanpak waarbij je als sollicitant ertussen uitspringt!

Recent Posts