JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Mbo Mediawijs in jouw les

Mbo Mediawijs in jouw les

25 juni 2023

De docenten van het Practoraat Mediawijsheid doen praktijkgericht onderzoek om nieuwe ideeën uit te proberen en kennis op te doen om de onderwijspraktijk te verbeteren. Marlous de Goede en Matthijs Hajonides van der Meulen van ROC TOP merkten dat ondanks de grote hoeveelheden lesmaterialen, zoals lesbrieven, instructievideo’s en tips en tricks, deze door collega’s niet gevonden werden. Ze hebben zich gericht op het ontwerpen van een interventie waardoor collega’s meer gebruik gaan maken van alle hulpmiddelen. Ze hebben posters ontwikkeld om hun collega’s te prikkelen.

Wat was de aanleiding van je onderzoek? 
De afgelopen 7 jaar is de website van het Practoraat Mediawijsheid, mbomediawijs.nl, elk half jaar aangevuld met onderzoeken van docenten van de verschillende deelnemende mbo-scholen in Amsterdam. De omvang van het aantal onderzoeken, lesprogramma’s, info- en instructiefilmpjes en tips en tricks voor het gebruik van- of het discussiëren over de toename van (sociale) media in het onderwijs is enorm. Wij, Marlous en Matthijs van het ROC TOP in Amsterdam-Noord, zijn leden van het practoraat maar merken dat de ‘database’ door collega’s nog te weinig gevonden en gebruikt wordt. Het doel van ons onderzoek is om te zoeken naar een interventie die ertoe kan leiden dat docenten de website meer gaan vinden en gebruiken.

In welke context vond je onderzoek plaats (les, klas, team, school breed)? 
Wij voeren het onderzoek uit op onze vier ROC TOP-campussen: Campus start (Oost), Campus Business (West), Campus Health & Sport (Zuid) en Campus Events & Hospitality (Noord).

Wat wilde je te weten komen?
Wij willen inzicht krijgen in manieren of interventies om de website onder de aandacht te brengen. Daarnaast willen we na de interventie meten of het gebruik van de website is toegenomen. Dit kunnen we meten door via het practoraat de gegevens van Google Analytics te gebruiken.

Wat wilde je opleveren? 
We willen twee posters ontwerpen die scholen kunnen ophangen. Deze posters moeten de docenten prikkelen om de website te bezoeken, daarnaast moeten de posters duidelijk maken wat het practoraat doet en welke onderwerpen er (bijvoorbeeld) onderzocht worden.

Hoe heb je je onderzoek aangepakt (informatie vinden, experts bevragen etc.)?  
We hebben een analyse gemaakt van de database op de website om tot een verdeling te komen in drie hoofdonderwerpen: SLB, LOB en BPV. Na het vaststellen van de onderwerpen hebben we de gegevens opgevraagd van de Google Analytics van de website. Zo kregen we inzicht in welke onderwerpen populair en vaak bezocht zijn. Deze onderwerpen hebben we verwerkt in de posters. De posters hebben we laten ontwerpen door onze eigen communicatie-expert Renske van Assema. Tot slot hebben we de posters op onze vier campussen gehangen.

Waar liep je tegenaan? 
Dat het proces van het idee tot eindproduct langer duurt dan we in eerste instantie dachten.

Wat gaf je energie? 
Het samenwerken met een collega. Het is tijdens een onderzoek erg fijn om te kunnen sparren en om dingen samen te kunnen doen. We hebben bijvoorbeeld ook een instructiefilmpje gemaakt en het was fijn om het script daarvan samen te schrijven. Daarnaast kun je elkaar motiveren om lekker aan de slag te gaan.

Wat hebben andere docenten aan je onderzoek?
Dat de stap voor docenten om gebruik te maken van de mogelijkheden van de website van het practoraat zoals, invulling lessen, activerende werkvormen, het begeleiden van discussies over lastige onderwerpen en het inzetten van (web) tools makkelijker wordt gemaakt.

Recent Posts