JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Lessenserie video cv’s

Lessenreeks video cv’s

19 mei 2021

Rik Oonk van het ROC van Amsterdam heeft naar aanleiding van zijn onderzoek bij het Practoraat Mediawijsheid een lessenreeks over video-cv’s ontwikkeld. “Er is nu een handzame lessenserie om te geven aan studenten die schriftelijk minder goed zijn dan mondeling. We kunnen hen nu een kans geven om de sollicitatie anders aan te pakken. Dit geldt voor studenten van niveau 1, maar ook voor studenten van niveau 4 of misschien wel hoger. Met deze aanpak spring je er als sollicitant tussenuit!”

Wat was de aanleiding voor je experiment?
Omdat studenten van niveau 2 niet allemaal een hoog niveau hebben op schrijfgebied, maar vaak mondeling wel sterk zijn, kwam ik op het idee om een gesproken motivatie te maken in plaats van een motivatiebrief met veel fouten. Wanneer zij gaan solliciteren met een video, is de kans groter dat ze door de eerste selectie komen, omdat ze goed kunnen vertellen wat hun kwaliteiten zijn. Ook vallen ze dan op tussen de geschreven brieven.

In welke context vond je onderzoek plaats: les, klas, team, school?
In eerste instantie heb ik het experiment uitgevoerd in klassen van niveau 2 entree. De lessenreeks die is ontstaan, is voor alle opleidingen, doelgroepen en niveaus te gebruiken.

Wat wilde je te weten komen?
Ik wilde te weten komen of er een manier is om te zorgen dat onze studenten opvallen tijdens een sollicitatie en zij de kwaliteiten kunnen gebruiken die ze hebben.

Wat wilde je opleveren?
Een lessenserie om tot een digitaal cv als eindproduct te komen.

Hoe heb je je onderzoek aangepakt: informatie vinden, experts bevragen et cetera?
Ik heb collega’s bevraagd, studenten bevraagd en theorie gezocht en verwerkt. Het onderzoek dat ik heb uitgevoerd was uitgebreider dan ik normaliter voor het practoraat zou doen. Dit komt omdat ik mijn onderzoek heb gekoppeld aan een studieopdracht voor mijn studie tot omgangskundedocent aan de Hogeschool van Utrecht.

Waar liep je tegenaan?
Privéomstandigheden die maakten dat de totstandkoming van de lessenreeks wat vertraging heeft opgelopen.

Wat gaf je energie?
Dat ik een lessenserie kon maken waar studenten echt iets aan hebben. Het is fijn dat anderen er ook gebruik van kunnen maken, maar mijn voornaamste doelgroep waren mijn eigen studenten.

Wat hebben andere docenten aan je onderzoek?
Er is nu een handzame lessenserie om te geven aan studenten die schriftelijk minder goed zijn dan mondeling. We kunnen hen nu een kans geven om de sollicitatie anders aan te pakken. Dit geld voor studenten van niveau 1, maar ook voor studenten van niveau 4 of misschien wel hoger. Met deze aanpak spring je er als sollicitant tussenuit!

Recent Posts