Internetveiligheid
Internetveiligheid
De docenten van het Practoraat Mediawijsheid doen praktijkgericht onderzoek om nieuwe ideeën uit te proberen en kennis op te doen om de onderwijspraktijk te verbeteren. Gillian Barratt van ROC van Amsterdam MBO College West heeft onderzoek gedaan naar internetveiligheid. Hoe kun je als docent beter ervoor zorgen dat je gegevens veilig zijn op het internet? Gillian heeft twee video’s opgenomen over dit thema.
Wat was de aanleiding van je onderzoek?
In mijn observatie op de werkplek, in verschillende teams, geloof ik dat sommige collega’s weinig tot geen kennis hebben over beveiliging van internet. Ik vind dat collega’s meer aandacht moeten besteden aan internetveiligheid, wanneer zij bezig zijn met hun computer of mobiel in de ROC-omgeving. Vanaf de coronapandemie, in februari/maart 2020 waren docenten, directie, werknemers en studenten gedwongen om internet te gebruiken om in contact met elkaar te blijven en het onderwijs te volgen.
In welke context vond je onderzoek plaats (les, klas, team, school breed)?
Mijn onderzoek vond plaats op het ROC van Amsterdam bij Team MZ (Maatschappelijke Zorg, niveau 3/4).
Wat wilde je te weten komen?
Ik wilde te weten komen of mijn hypothese waar was – namelijk dat er niet genoeg aandacht en kennis is bij veel docenten, medewerkers, enz., over internetveiligheid in de ROC-omgeving.
Wat wilde je opleveren?
Een video met humor waarin aandacht wordt gevraagd voor mijn onderwerp. Het moet een “Call For Action” voor het publiek van de video zijn.
Hoe heb je je onderzoek aangepakt (informatie vinden, experts bevragen etc.)?
Ik ben begonnen met onderzoek bij de ict-afdeling, artikelen vinden over ‘Internet Security’ en ook op processen op andere scholen. Ik ben met Outger, ook lid van het Practoraat Mediawijsheid die ook interesse heeft in internetveiligheid, in gesprek gegaan. Verder heb ik gecommuniceerd met Practor Wouter en met collega’s van MBO College West over internetveiligheid. Ik heb een interview document gemaakt met de interview vragen. Daarna, in Team MZ , heb ik vijf interviews afgenomen bij collega’s. Collega’s met verschillende leeftijden, achtergrond, ervaring en ander geslacht, in verband met diversiteit op de werkplek. Verder heb ik Niels Hilhorst geïnterviewd, hij is Information Security Officer.
Waar liep je tegenaan?
Soms was het moeilijk om de juiste personen te vinden. En soms was het lastig om de juiste timing te vinden, door werkdrukte en andere afspraken van de collega’s. Tijd en geduld waren hier dus nodig.
Wat gaf je energie?
Nieuwe inzichten en ideeën ontdekken.
Wat hebben andere docenten aan je onderzoek?
Hopelijk worden anderen zich meer bewust over dit belangrijke onderwerp. Met het interview met de Information Security Officer zien de docenten de serieuze, belangrijke en professionele kanten van het onderwerp.