JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Digitale vaardigheden van studenten

Digitale vaardigheden van studenten

1 juli 2022

De docenten van het Practoraat Mediawijsheid doen experimenten: informeel onderzoek om nieuwe ideeën uit te proberen en kennis op te doen in de praktijk. Maryam Lachkar van ROC van Amsterdam heeft onderzocht hoe het ervoor staat met de digitale vaardigheden van studenten van de opleiding verpleegkunde en heeft een advies geschreven. Het viel binnen haar team op dat veel eerstejaarsstudenten weinig ict-vaardigheden bezitten. Ze hebben moeite met het omgaan met een online leeromgeving, zoals Canvas of SharePoint. Naast een online leeromgeving merkte Maryam dat studenten ook moeite hebben met bijvoorbeeld de opmaak in Microsoft PowerPoint en Word. Denk hierbij aan het invoegen van een automatische inhoudsopgave en paginanummers. Maryam heeft in kaart gebracht welke ict-vaardigheden eerstejaarsstudenten van haar opleiding beheersen en welke niet.

Wat was de aanleiding van je experiment?
Ik heb opgemerkt dat studenten verslagen inleveren die niet compleet zijn. Daarnaast zie ik dat ze met sommige digitale vaardigheden moeite hebben. Collega’s herkennen dit probleem ook. Toch gaat de school ervan uit dat studenten bepaalde ict-vaardigheden beheersen, maar in de praktijk blijkt dat niet zo te zijn. Digitaal vaardig zijn is in deze tijd heel belangrijk, omdat van studenten wordt verwacht dat ze de opdrachten digitaal maken en inleveren. Problemen hierbij zijn van invloed op hun motivatie en zelfvertrouwen en dat kan de leerprestaties negatief beïnvloeden. Dit is een probleem waar studenten en docenten tegen aanlopen.

In welke context vond je onderzoek plaats (les, klas, team, school breed)?
Mijn onderzoek vond plaats bij de eerstejaarsstudenten BOL op de verpleegkundige opleiding niveau 4.

Wat wilde je te weten komen?
Ik wilde te weten komen in hoeverre studenten de digitale vaardigheden bezitten om te kunnen werken met Microsoft Word en PowerPoint. Collega’s hebben hier ook behoefte aan, omdat de integrale opdrachten meestal in Microsoft Word en PowerPoint worden gemaakt. Collega’s ervaren ook dat studenten vaak een verslag inleveren waaraan een aantal onderdelen ontbreken, zoals een voorblad en een automatische inhoudsopgave.

Wat wilde je opleveren?
Een advies (in eerste instantie een instructiefilmpje etc.)

Hoe heb je je onderzoek aangepakt (informatie vinden, experts bevragen etc.)?
Ik heb informatie gezocht op internet en ben met collega’s in gesprek gegaan. Ook heb ik een vragenlijst gemaakt met 10 vragen waarin studenten bepaalde ict-vaardigheden moesten laten zien. De volgende vaardigheden heb ik bevraagd:

  1. Voorblad in Word kunnen maken
  2. Automatische inhoudsopgave invoegen
  3. Een tabel maken
  4. Afbeelding kunnen plakken en bijsnijden
  5. Paginanummers toevoegen

Waar liep je tegenaan?
Veel studenten gaven geen reactie op de vragenlijst, waardoor ik onvoldoende resultaten heb gekregen.

Wat gaf je energie?
Sparren met andere docenten en de onderwijskundigen van het practoraat en ook input aan hen vragen. Dit had altijd een leerzame uitkomst.

Wat hebben andere docenten aan je onderzoek?
De vier adviezen die ik heb gegeven kunnen ook voor andere docenten als inspiratie worden gebruikt. Wellicht lopen ook andere scholen er tegenaan dat de digitale vaardigheden van studenten onvoldoende zijn en dan kunnen zij aan de slag met mijn adviezen.

Recent Posts