JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Faketown – het desinformatiebordspel

Faketown – het desinformatiebordspel

28 juni 2022

De docenten van het Practoraat Mediawijsheid doen experimenten: informeel onderzoek om nieuwe ideeën uit te proberen en kennis op te doen in de praktijk. Outger Commandeur van het Mediacollege Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar desinformatie. Wat is desinformatie? En hoe kan ik collega’s en studenten op een speelse manier informatie bijbrengen over desinformatie? Outger heeft een bordspel gemaakt om mensen bewust te maken over desinformatie en hoe je het kunt herkennen, hoe het zich verspreid en wat jouw eigen rol hierin is.

Wat was de aanleiding van je experiment?
Tijdens de coronapandemie is en was er veel desinformatie. De eenvoud van verspreiding, maar ook het gemak om mensen te overtuigen van een andere kijk op een eigen waarheid interesseerde mij. Ik wilde hier meer te weten over komen, maar ook met collega’s delen.

In welke context vond je onderzoek plaats (les, klas, team, school breed)?
Het onderzoek vond plaats in mijn team Mediavormgever en met collega’s van het Practoraat Mediawijsheid.

Wat wilde je te weten komen?
Ik wilde meer weten over wat desinformatie is, hoe het zicht verspreidt en wat onze rol is in deze verspreiding.

Wat wilde je opleveren?
Een bordspel

Hoe heb je je onderzoek aangepakt (informatie vinden, experts bevragen etc.)?
Ik heb veel artikelen over desinformatie gelezen. Daarnaast heb ik experts bevraagd. En ik heb een enquête uitgerold en een aantal interviews gehouden. Toen ben ik begonnen met het maken van het spel, het uittesten met collega’s en het weer verbeteren.

Waar liep je tegenaan?
Vooral hoe ik kennis met collega’s kon delen. Ik wilde liever niet weer een video maken, maar iets ontwikkelen waarin je een actievere rol moet vervullen als geïnteresseerde.

Wat gaf je energie?
Het spel uiteindelijk voor het eerst spelen was erg leuk. Er werd heel enthousiast op gereageerd!

Wat hebben andere docenten aan je onderzoek?
Anderen kunnen het spel ook spelen. Spelers van het spel zullen naast kennis over desinformatie, ook veel over mediawijsheid in het algemeen leren. Dit heeft in het verlengde invloed op het begrijpen van de eigen rol in de verspreiding van desinformatie.

Recent Posts