Zoekvaardigheden vacaturebank
Benodigdheden:
Device per student
In te zetten bij:
Burgerschap | SLB | Nederlands
Competentie
Thema
Informatie zoekvaardigheden.
Lesdoelen
- De student kan de eigen beroepspraktijk omschrijven;
- De student kan verschillende vacaturebanken benoemen;
- De student kan meerdere functies van een zoekfunctie op een vacaturewebsite benoemen.
Te leveren producten
Een woordwolk over de beroepsprakrijk en gevonden vacature.
Beginsituatie
Studenten hebben nog niet eerder gesolliciteerd of gezocht naar een vacature.
Vooruitkijken - 20 min
Open de les door de studenten een woordwolk te laten maken van het beroep waar ze voor worden opgeleid. Dit kan met pen en papier maar ook digitaal, bijvoorbeeld via www.woordwolk.nl. Laat de studenten na het maken van de woordwolk een top 10 maken van de woorden die volgens hen het belangrijkst zijn. Vervolgens wordt de top 3 van deze lijst opgezocht in een zoekmachine. Welke resultaten worden er gevonden?
Na de eerste zoekronde worden er woorden toegevoegd. Wanneer er bijvoorbeeld in de eerste ronde is gezocht naar ‘verpleging’, ‘media’ of ‘administratie’ komen er nu woorden bij die gaan over de randvoorwaarden van werk. Geef hierover eerst uitleg. Wanneer je bijvoorbeeld voor een stage van 3 dagen per week zoekt, helpt het om het woord ‘stage’ toe te voegen. Daarnaast is het handig om de hoeveelheid uren die je per week wilt werken aan te geven. In het geval van het voorbeeld gaat het om 24 uur.
Bij de tweede zoekronde worden enkele randvoorwaarden toegevoegd. Wat is het verschil tussen de zoekresultaten van de eerste zoekronde en de tweede zoekronde?
Banen en stages worden vaak vermeld op de website van het bedrijf. Daarnaast heb je websites die alle vacatures verzamelen. Enkele voorbeelden:
Tip: laat de student zoeken naar verschillende vacaturebanken en verzamel alle antwoorden op het digibord door bijvoorbeeld Mentimeter of Padlet te gebruiken. Daarnaast kan er ook gezocht worden naar specifieke vacaturebanken, zoals een www.zorgselect.nl of www.zorgbanen.nl.
Uitvoering - 30 min
Basisopdracht
Laat de studenten surfen naar één specifieke vacaturebank. Geef vervolgens specifieke zoekopdrachten waarmee de studenten aan de slag gaan. Hierdoor raken ze gewend aan de werking van de zoekmachine. Het kan helpen op klassikaal enkele functies te doorlopen, bijvoorbeeld:
- Filter de zoekresultaten op een specifiek gebied. Denk aan je eigen woonplaats of aan een provincie. Bij de meeste websites kan je ook aangeven welke straal de zoekmachine moet meenemen in de zoekopdracht;
- Wanneer je de meest actuele vacature bovenaan wilt hebben, kan je de zoekresultaten op volgorde laten plaatsen van datum;
- Filter de zoekresultaten op het soort dienstverband. Wil je fulltime of parttime werken? Gaat het om een baan of een stage?
Tip: maak van de zoekopdracht een spel. Selecteer voor de les verschillende vacatures die gevonden moeten worden, print deze uit en geef de studenten hints. Zij moeten uitkomen op dezelfde vacatures aan de hand van de informatie die ze krijgen. Hierdoor kan je sturen in de manier van zoeken.
Opdracht vereenvoudigd – Extra uitleg
Selecteer vooraf één specifieke vacaturebank en geef de studenten de opdracht om een baan te vinden die past bij de opleiding. Geef de opdracht om verschillende zoektermen uit de woordwolk te gebruiken in de zoekbalk. Het kan helpen om de verschillende woordspinnen eerst te bespreken of op te hangen in de klas. Op die manier kunnen de studenten tijdens de opdracht rondlopen en inspiratie opdoen.
Verdiepende opdracht
Koppel de opdracht aan een toekomstige stage of een eerste baan na het afstuderen. Laat de studenten een alert activeren bij verschillende vacaturesbanken of een eigen cv uploaden.
Wanneer je de studenten een eigen cv laat uploaden, kan je ervoor kiezen om ze vooraf de volgende stappen te laten doorlopen:
- Zoek drie verschillende vacatures van een toekomstige baan waar jij blij van wordt;
- Lees de vacatures door. Bekijk de eisen goed en onderstreep de woorden die volgens jou belangrijk zijn. Wat wordt er precies gezocht?
- Bekijk jouw eigen cv en vergelijk het met de woorden die je zojuist hebt gemarkeerd. Is je cv al helemaal compleet?
In vervolg op deze opdracht kan je studenten een LinkedIn-profiel laten aanmaken, lees daar alles over in de les over selfbranding.
Terugkijken - 10 min
Studenten gaan in tweetallen aan elkaar vertellen welke vacature ze hebben gevonden. Ze geven uitleg over de functie. De ander stelt vragen over de baan. Op die manier wordt duidelijk wat er werkelijk wordt gevraagd en of het een match is.
Laat de studenten na afloop minstens één vraag opschrijven die ze hebben over de vacature. Vraag aan de studenten aan wie de vragen gesteld kunnen worden. Spoor de studenten aan om contact te zoeken met het bedrijf en de vraag te stellen. Dit kan via de website of door een mail te sturen of te bellen. Wanneer het om een stageplaats gaat, kan het ook inspirerend zijn om andere studenten te laten vertellen over de stage.
Dit is een product van het Practoraat Mediawijsheid. Onze lessen vallen onder de Creative commons licentie