Presentatievaardigheden verbeteren met technologie | Les 2
Benodigdheden:
Eigen device / laptop met video-optie / presentatie recordingsoftware
In te zetten bij:
Presentaties ter voorbereiding op het examen
Competentie
- Apparaten en software bedienen
- Gebruik
- Toepassingen exploreren
Lees hier meer over de verschillende mediawijsheid competenties
Thema
Presentatievaardigheden oefenen en verbeteren met technologie.
Lesdoelen
Studenten a) begrijpen waaraan een goede presentatie voldoet, b) begrijpen hoe zij de feedback van peers kunnen toepassen voor het verbeteren van toekomstige presentaties, c) geven een presentatie met zelfvertrouwen en overtuiging. Dit doen studenten door:
- Effectieve communicatie: het toepassen van technieken zoals oogcontact maken, duidelijk articuleren, en gebruik van lichaamstaal om een boodschap krachtig over te brengen.
- Structuur en inhoud: het logisch opbouwen van een presentatie met een pakkende opening, kernboodschap en een overtuigende afsluiting.
- Zelfreflectie en verbetering: het identificeren van verbeterpunten aan de hand van peerfeedback en persoonlijke evaluatie.
Te leveren producten
Optioneel: een video van hun presentatie en de gekregen peerfeedback. Een reflectieverslag met hun ervaringen m.b.t. presentatievaardigheden.
Beginsituatie
Presentatievaardigheden zijn van belang als toekomstig beroepsprofessional. Niet altijd is er ruimte voor feedback op het gebied van presentatievaardigheden. Deze lessen zijn bedoeld om studenten met meer zelfvertrouwen te laten presenteren en hen handvaten mee te geven voor het geven van een goede presentatie.
Deze lessenreeks bestaat uit twee lessen. De eerste les behandelt vooral de manier waarop je een goede presentatie kan geven en de tweede is een evaluatie-, feedback- en reflectiemoment. Tussen les 1 en 2 zullen de studenten thuis een presentatie oefenen en deze m.b.v. video vastleggen. Deze video zullen zij in les 2 gebruiken om samen met een peer op te reflecteren en feedback te ontvangen.
Vooruitkijken - 5 min
Er wordt gekeken naar het huiswerk van de les 1.
Uitvoering - 45 min
Evaluatie van de opnames en peer feedback (40 minuten)
- Doel: ervaren hoe je zelfverzekerd presenteert.
- Werkvorm: groepsoefening.
- In duo’s de beide filmpjes bekijken, vergelijken en evalueren.
- Gebruik het ‘beoordelingsformulier presentatievaardigheden’ om elkaar te beoordelen.
- Na elke presentatie:
· Vraag je medestudent om positieve feedback en verbeterpunten.
· Geef concrete tips, bijvoorbeeld: “Probeer iets rustiger te spreken en benadruk je kernpunt met een handgebaar.” “Je openingsverhaal was erg boeiend.” “Probeer stopwoorden zoals ‘euhm’ en ‘uh’ te verminderen.”
- Vraag een paar vrijwilligers om hun opnames/ervaringen te delen. Meteen een mooi moment om weer te oefenen en het geleerde weer op te halen!
Afronding en reflectie (5 minuten)
- Doel: belangrijkste lessen herhalen en studenten motiveren om verder te oefenen.
- Werkvorm: groepsdiscussie. Vraag: “Wat is de belangrijkste tip die je hebt geleerd?”
- Bespreek het belang van voorbereiding, visuele hulpmiddelen en zelfverzekerde presentatiehouding.
- Tip: moedig studenten aan om hun presentatie vaardigheden te blijven oefenen. Bijvoorbeeld door hun presentaties op te nemen en te analyseren.
- Afsluitend advies: gebruik tools zoals Keynote, PowerPoint en Canva om aantrekkelijke slides te maken.
Terugkijken - 10 min
- Peiling aan het einde van de les: hoe zeker voelen studenten zich nu over presenteren? (Score van 1-5). Optioneel: aan het begin van les 1 kan de docent deze peiling ook gebruiken om uiteindelijk beide peilingen te vergelijken met de studenten.
- Hebben ze het gevoel dat ze iets geleerd hebben? En wat was de belangrijkste les? Zijn ze nu ook echt zelfverzekerder m.b.t. presenteren?
- Optioneel: Laat studenten na de les een korte reflectie schrijven over wat ze hebben geleerd.
Dit is een product van het Practoraat Mediawijsheid. Onze lessen vallen onder de Creative commons licentie