JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Een plek voor vragen over leren met ict

Wij zijn als Practoraat Mediawijsheid wekelijks met de 4 Amsterdamse mbo’s bij elkaar om leer- en ontwikkelvragen van docenten te verzamelen en te mediawijsheid vragen te beantwoorden

Een plek voor vragen over leren met ict

Renske - 17 november 2018

Wij zijn als Practoraat Mediawijsheid wekelijks met de 4 Amsterdamse mbo’s bij elkaar om leer- en ontwikkelvragen van docenten te verzamelen en te beantwoorden rondom het thema mediawijsheid. Dit zijn zeer uiteenlopende vragen van klein of groot formaat. Zo ontvingen wij deze week de volgende e-mail van onze collega-docent van Mediacollege Amsterdam: 

 “Graag zou ik een les willen geven aan tweedejaars over projectplanning en het gebruik van planning tools. De bedoeling is dat ze zo’n tool vaker gaan gebruiken bij grotere complexe projecten. Zelf gebruik ik Meistertask, maar Smartsheet (Chart view) vind ik ook een optie. Deze zijn helaas niet gratis. Welke tool wordt door jullie gebruikt, ondersteund en aanbevolen? Liefst natuurlijk gratis gebruik voor de studenten. Ook zou ik het fijn vinden om informatie te krijgen over apps voor de financiële administratie. Uiteraard is er veel keuze en veelal zijn ze betaald. Welke apps raden jullie aan mee te werken?” 

Naar aanleiding van zo’n bericht gaan we samen met onze actieve leerkring, die iedere woensdagmiddag bij elkaar komt, aan de slag om haar vraag te beantwoorden. In sommige gevallen is er uitzoekwerk nodig en wordt er eerst een experiment opgezet om uit te vinden welke applicatie of digitale werkwijze het past bij de betreffende onderwijscontext past. Het Practoraat is daarmee, naast een katalysator bij het delen kennis tussen opleidingen en instellingen, ook een plek voor praktisch onderzoek.  

Ditzelfde gaat er nu op landelijk niveau gebeuren! Maak kennis met het landelijk leernetwerk rondom Leren met ict: Community of Practice (CoP) Leren met ict.

Een landelijk netwerk waarbij: 

  • leervragen op worden gehaald bij de deelnemers; 
  • antwoorden en expertise worden opgehaald bij de zogenaamde tussenring aan experts; 
  • kenniscreatie plaatsvindt in zowel de tussenring van experts als door de deelnemende scholen; 
  • kennisdelen tussen de deelnemende instellingen en deelnemende experts centraal staat.

Er staan drie thema’s centraal: 

  1. Gepersonaliseerd leren met ict 
  2. Ontwikkeling ict-geletterdheid en 21ste eeuwse vaardigheden 
  3. Blended learning, didactiek en didactisch handelen bij leren en ict  

Wil jij als opleidingsteam aan de slag met een van deze thema’s en heb je allerlei (leer-) vragen voordat jij hiermee de volgende stap wilt en/of kunt maken? Dan is dit leernetwerk iets voor jou.  Reserveer alvast donderdag 1 november in jouw agenda, want dan is de eerste bijeenkomst.

Wil je meer weten over inzet en opbrengsten als je deelneemt en over de praktische zaken? Lees de brochure ‘Community of practice leren en ict van start’.

Renske

Verder lezen