JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

ScreenPal

Maak met ScreenPal een instructievideo of laat studenten een filmpje opnemen.

Wat is het?

ScreenPal (voorheen Screencast-o-matic) is een webapplicatie voor het opnemen van het beeldscherm. Je kunt audio-opnames en webcambeelden toevoegen. De kijkers van de screencast kijken dus als het ware mee over je schouder naar het beeldscherm terwijl je uitlegt.

Wat kan ik ermee?

ScreenPal is ideaal om instructiemateriaal op te nemen waarbij je tegelijkertijd iets op je scherm wil laten zien. De video’s kunnen ook online gedeeld worden en dat maakt dat een opname bekeken kan worden onafhankelijk van tijd en plaats. Screencasts zijn handig om allerlei zaken uit te leggen, denk aan wiskundige berekeningen, grammatica, instructie voor een praktijkles of een ingewikkeld computerprogramma. Je laat studenten dan vooraf de instructie (je screencast) bekijken om tijdens de les bijvoorbeeld verwerkingsopdrachten te geven of vragen te bespreken.

Door een screencast te gebruiken hoef je een uitleg maar één keer te doen. Bovendien bied je studenten de mogelijkheid om de uitleg meerdere keren en op een zelf gekozen moment re bekijken. De applicatie is makkelijk in gebruik. Je hebt alleen een ingebouwde speaker in je telefoon of laptop nodig om het geluid op te nemen. ScreenPal is verder goed te combineren met apps als Edpuzzle.

Hoe werkt het?

Ga naar de website van ScreenPal. Klik op het knopje Record for free en daarna Launch free recorder. Het programma wordt gedownload en er verschijnt een kader waarmee je in kunt stellen wat je van je beeldscherm wilt opnemen.

Je kunt het formaat van het kader zelf aanpassen. Alles binnen het kader wordt opgenomen. Vervolgens kun je instellen of je webcambeelden of audio wilt toevoegen aan je screencast. Door op het rode knopje te klikken, start de opname. Er wordt afgeteld en je kunt beginnen. Als je klaar bent met opnemen, druk je op het knopje done, eventueel kun je als het nodig is het filmpje tussentijds pauzeren of herstarten. Vervolgens kun je het filmpje direct publiceren op YouTube of downloaden als videofile om hem te bewerken in ScreenPal.

Tips
  • In deze video zie je de gratis versie van ScreenPal, maar er is ook de mogelijkheid om een betaalde versie te gebruiken waarbij je meer opname en edit opties hebt.
  • Zet studenten aan het werk met ScreenPal. Laat ze filmpjes opnemen met uitleg over concepten of opdrachten.
  • Ga bewust om met de vraag of je een volledig scherm wilt opnemen of niet, het kan soms afleidend werken.
  • Laat studenten als huiswerk screencasts bekijken zodat ze beter voorbereid de les in komen en je meer tijd hebt voor de praktijk of individuele begeleiding.
  • Een extraatje bij ScreenPal is het toevoegen van korte notities. Je kunt de notities koppelen aan tijdsmomenten binnen de screencast. Kijkers kunnen op de notities klikken en springen direct naar het moment van de notitie. Bij korte filmpjes niet nodig maar wellicht bij langere filmpjes wel handig.
AVG-proof*

Na het maken van een video stuur je studenten een link. Zij hoeven niet in te loggen om de video te bekijken. Docenten en studenten hebben ook geen account nodig als ze zelf een screencast willen maken. De educatieve tool kan volgens de richtlijnen van de AVG worden gebruikt, maar het is wel goed om kritisch te zijn op hetgeen dat in beeld wordt gebracht.

*NB: bij de educatieve tools is er gekeken in hoeverre je als organisator of deelnemer persoonsgegevens moet invoeren om de tool te gebruiken. Daarnaast is uitgezocht welke data er wordt verzameld en wat daarmee wordt gedaan. Wij adviseren te allen tijde om de richtlijnen van de eigen school te volgen, vraag bij twijfel advies aan de functionaris gegevensbeschermer.

Dit is een product van het Practoraat Mediawijsheid. Onze video's vallen onder de Creative commons licentie