JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Onderwijs op afstand in tijden van corona

Hoi onderwijscollega’s, hulde 🙌🏼 aan alle mbo-docenten die nu de mogelijkheden voor onderwijs op afstand onderzoeken, implementeren en testen. Wij denken graag met jullie mee! Daarom verzamelen wij op deze pagina voor jullie alle handige tips, tools en initiatieven.

Onderwijs op afstand in tijden van corona

mbo mediawijs - 26 maart 2020

Mbo Mediawijs | Tips voor didactiek & online onderwijs

Na veel onderzoek, testen, overleggen en plannen heb je met je team een platform/ tool gevonden om online les te geven. En nu? Wanneer je een online les geeft zul je als docent de les anders moeten doen dan je gewend bent. Wij geven je op deze pagina tips voor didactiek & online onderwijs: https://mbomediawijs.nl/didactiek-en-online-onderwijs/  


Mbo Mediawijs | Mbo Mediawijs – Microsoft tutorials

Wij denken graag met jullie mee! Wij hadden al een aantal Microsoft tutorials zoals 💡Online lesgeven in Teams op de plank liggen die wij nu versnelt hebben gepubliceerd op ons YouTube Kanaal ➡️ http://bit.ly/3b3bLPh. Heb je een vraag of een verzoek, reageer vooral onder onze video’s dan gaan we er voor jullie mee aan de slag. Op de hoogte gehouden worden van nieuwe video’s? Houd deze pagina in de gaten of wellicht nog handiger, abonneer op onze YouTube pagina.

Burgerschapmbo.nl/corona/

De scholen blijven in elk geval nog tot 28 april dicht. Het vraagt behoorlijk wat creativiteit van iedereen om toch nog zoveel mogelijk onderwijs voor studenten te verzorgen. Op deze pagina verzamelen we artikelen waarin denkers vanuit verschillende invalshoeken het coronavirus duiden, voorbeelden van online lesmateriaal, podcasts en virtuele belevenissen die je mogelijk helpen bij het vormgeven van burgerschapsonderwijs op afstand. We blijven de pagina de komende tijd aanvullen.

https://burgerschapmbo.nl/corona/ 

Pascalkoole.nl | Microlearning inzetten in jouw onderwijs

Het eerste boekje is klaar! Veel docenten zijn op het moment bezig met het maken van lesmateriaal. Dat is niet alleen nu, in de tijd van online lesgeven, handig en praktisch om te doen maar ook voor straks als deze crisis voorbij is. Wat wel slim is, is als je de tijd neemt om eens rustig te bekijken hoe al die verschillende materialen zoals videos, artikelen, podcasts nou eigenlijk bij elkaar horen en in jouw/jullie onderwijsontwerp passen. En bij het maken van bijvoorbeeld een nieuwe kennisclip is het verstandig om daar al van te voren over na te denken.

https://pascalkoole.nl/2020/03/30/microlearning-inzetten-in-jouw-onderwijs/ 

DJD | Werken met Doe je digiding! tijdens de coronacrisis

Het is heel goed mogelijk om als docent met uw klas te werken met Doe je digiding!, nu de scholen gesloten zijn in verband met de coronacrisis. Er zijn twee manieren, afhankelijk van het niveau van de klas:

  • Eerste manier: niveau klas is vmbo basis of kader of mbo niveau 1-2
  • Tweede manier: niveau klas is vmbo gemengd of theoretisch of mbo niveau 3-4

Bij de eerste manier doorloopt u het lesmateriaal volledig klassikaal met de klas. Bij deze klassikale aanpak houdt het systeem de antwoorden van de leerlingen niet vast. U kunt ze eventueel laten opschrijven.

Bij de tweede manier begint en eindigt u klassikaal en doorlopen de leerlingen het materiaal verder zelfstandig online. Bij deze aanpak houdt het systeem de antwoorden van de leerlingen vast.

https://doejedigiding.nl/2020/03/23/werken-met-djd-tijdens-de-coronacrisis/ 

Docentenleven.nl | Online hulp bij afstandsonderwijs

De afgelopen tijd heb ik, mijn eigen onderwijs gedigitaliseerd en daarnaast veel van mijn collega’s op afstand geholpen om ook hun onderwijs te digitaliseren. Door middel van online coaching en uitleg is er veel mogelijk. Vaak is er in een of twee korte sessies (een half uur tot een uur) al veel duidelijk.

Heb jij vragen over de mogelijkheden van programma’s als Zoom of Teams? Wil je meer weten over het inzetten van Quizlet of Kahoot op afstand? Of heb je een vraag over hoe je een inhoudelijk goede online les opzet?

Studenten kunnen vervolgens meedoen aan de online les via hun smartphone, tablet of computer. Op alle apparaten moet de Microsoft Teams app geïnstalleerd zijn en je bent klaar om online lessen (of vergaderingen) te verzorgen!

https://docentenleven.nl/online-hulp-bij-afstandsonderwijs/

Socialmediainhetmbo.nl | Teams: stap-voor-stap een online les organiseren

Microsoft Teams voor onderwijs is ontstaan vanuit de behoefte om afstandsonderwijs vorm te kunnen geven in Australië. Eerder sprak ik daar Shay Harris over, programmamanager onderwijs bij Microsoft Amerika. Maar die behoefte van online onderwijs is in het mbo ook zeker merkbaar. Flexibel onderwijs, een leven lang ontwikkelen, nieuwe doelgroepen en hybride leren vragen om nieuwe oplossingen, zoals online onderwijs. In deze blog laat ik je stap-voor-stap zien hoe je een online les met slechts een paar klikken kunt organiseren vanuit Microsoft Teams. Het enige wat je als docent nodig hebt is een computer met daarin een camera en microfoon (eigenlijk alle laptops voldoen, vanaf een tablet werkt het niet).

Studenten kunnen vervolgens meedoen aan de online les via hun smartphone, tablet of computer. Op alle apparaten moet de Microsoft Teams app geïnstalleerd zijn en je bent klaar om online lessen (of vergaderingen) te verzorgen!

https://socialmediainhetmbo.nl/office365/teams-stap-voor-stap-een-online-les-organiseren/

HAN | Afstandsleren

Vanuit de HAN Hogeschool is er een wiki over afstandsleren opgezet. Er wordt ingegaan op lesgeven met Teams. Ook worden er didatische en communicatieve tips gegeven. Zeker de moeite waard om eens doorheen te scrollen! De wiki wordt komende tijd ook aangevuld met nieuwe input. De programma’s die erin genoemd worden zijn ook (tijdelijk) gratis.

Digitaledidactiek.nl | Online werkvormen

Digitale didactiek.nl benoemd op de site verschillende concrete stappenplannen voor het gebruik van ict. Oorspronkelijk zijn de tips voor het hoger onderwijs, maar bij het kopje Online Werkvormen worden verschillende werkvormen genoemd die interessant kunnen zijn.

Oabdekkers academie | Overzicht Online Tools voor Online Didactiek

Vanuit OAB Dekkers willen we je graag ondersteunen met een overzicht van Online Tools voor Online Didactiek

Bright | Microsoft Teams komt met nieuwe functies voor thuiswerkers

Nu veel mensen thuiswerken, maar toch met collega’s in contact moeten blijven, worden er veel online tools gebruikt. Een populaire dienst is Microsoft Teams. Microsoft kondigt vandaag aan deze tool uit te breiden met nieuwe functies. Met realtime ruisonderdrukking moeten achtergrondgeluiden verleden tijd zijn. Denk aan familieleden die in de kamer bezig zijn of toetsenbordgeluiden.

https://www.bright.nl/nieuws/artikel/5063201/microsoft-teams-functies-voor-thuiswerkers-met-ruisonderdrukking-en-virtueel 

Social media in het mbo| Instructievideo’s: online Teams vergaderingen/lessen starten, plannen en opnemen

Om een online Teams vergadering of les te starten of te plannen zijn er meerdere manieren om dat te doen. Je kunt een live vergadering meteen starten vanuit Teams, maar je kunt deze ook inplannen via een kanaal in Teams, via je agenda in Outlook of de Outlook webmail agenda. In video’s zie je hoe deze verschillende methodes werken.

Frankwatching | 11 tools voor videobellen & online meetings

Je team is overal en nergens, maar je wil toch ‘bij elkaar’ zijn. De oplossing: videobellen. Inmiddels zijn veel bedrijven op zoek naar tools om videomeetings te faciliteren.

AVL Academie | Werkvormen voor digitale lessen

In dit werkvormenboek staan een aantal simpele werkvormen die je heel ge- makkelijk in je digitale les kunt gebruiken. Zo blijft je les interactief en verhoog je het leerrendement.

Hanzehogeschool Groningen | Overzicht lesactiviteiten

De Hanzehogeschool Groningen heeft een overzicht gemaakt van alle lesactiviteiten, waarbij de mogelijkheden zijn uitgewerkt en verschillende tools worden benoemd. Zo kun je snel zien welke tools je in kunt zetten voor een specifieke lesactiviteit. Zo kun je naast het online samenkomen in Teams ook gebruik maken van andere online tools. https://maken.wikiwijs.nl/

Avans hogeschool | Magazine afstandsonderwijs

In dit magazine vind je handzame instructies voor enkele op afstand (online) te organiseren didactische werkvormen. Instructies zijn beschreven als stappenplan en voor enkele zijn instructievideo’s toegevoegd. https://magazines.avans.nl/nl_NL/18993/261182/voorpagina.html

Digitaledidactiek.be | Vertrouwd raken met digitale didactiek

Deze website heeft tot doel om je onder te dompelen in de mogelijkheden die digitale didactiek biedt. Hierbij ligt de focus op de didactiek niet zozeer op de techniek. Het doel van de website is vertrouwd raken met digitale didactiek. digitaledidactiek.be

Open Universiteit| Digitale Didactiek

De virtuele klas is een instrument voor synchroon online onderwijs. In de virtuele klas zijn studenten, tutoren en docenten fysiek van elkaar gescheiden, maar via internet met elkaar verbonden. Deelnemers communiceren in real time’ met elkaar via audio, video en chat. Ze kunnen elkaar informeren en met elkaar in dialoog. Het instrument biedt verschillende hulpmiddelen om deze processen te ondersteunen en te stimuleren. Denk daarbij aan een mediaruimte om informatie te presenteren en hierover van gedachten te wisselen. Een ander voorbeeld is de mogelijkheid om in een virtuele klas aparte virtuele ruimten in te richten voor werkgroepen die na gedane arbeid resultaten kunnen presenteren in de hoofdruimte van de virtuele klas.

https://youlearn.ou.nl/

Surf | Hoe verplaatsen we ons onderwijs naar online?

Nu alle hogescholen en universiteiten de komende weken geen onderwijs op locatie kunnen geven is er een grote vraag naar expertise en faciliteiten op het gebied van online onderwijs. De SIG Media & Education organiseert een online webinar over het onderwerp: “hoe verplaatsen we ons onderwijs naar online?”

Woensdag 18 maart
13:30
Duur: 2,5 Uur

https://surfnet.nepgroup-webinars.com/hoe-verplaatsen-we-ons-onderwijs-naar-online

Open Universiteit | Live online college Digitaal lesmateriaal maken

Op 18 maart 2020 van 19.00 – 20.00 uur geeft de Open Universiteit een live online college met als onderwerp Digitaal lesmateriaal maken. Het college wordt gegeven door onderwijsexperts Eric Kluijfhout en Willeke Kerstjens. Vragen stellen tijdens het college is mogelijk. Dit college is de tweede in een reeks colleges waarin de Open Universiteit haar expertise wil delen met alle onderwijsprofessionals die vanwege het coronavirus online onderwijs willen geven.

https://www.ou.nl/en/-/live-online-college-digitaal-lesmateriaal-maken

Hogeschool Rotterdam

Zien hoe Hogeschool Rotterdam het aanpakt? Lees het online magazine: “Als docent wil je studenten optimaal ondersteunen in hun leerproces. Nu onderwijsactiviteiten op locaties vervallen vanwege het coronavirus is een uitzonderlijke situatie ontstaan. We zijn aangewezen op afstandsonderwijs. Dat biedt beperkingen maar zeker ook kansen.

In dit digitale magazine geven we uitleg hoe je (een aantal van je) lesactiviteiten online kunt aanbieden aan je studenten. Door alternatieve (vaak digitale) didactische werkvormen in te zetten, bevorderen we de studievoortgang en voorkomen we vertraging. Zo blijven studenten, docenten en Hogeschool Rotterdam als geheel bezig met leren.”

https://onderwijsopafstand.hr.nl/onlinemagazine/home/

Deltion College | Online modules

Leestip 👉🏼 Online modules zijn een waardevolle toevoeging voor het onderwijs. Deltion heeft de afgelopen jaren verschillende online modules ontwikkeld. Deze pagina biedt een overzicht van alle open online modules. Houd deze website in de gaten, we plaatsen regelmatig nieuwe modules!

https://xerte.deltion.nl/play.php?template_id=852#page1

Kennisnet/ saMBO ict | Les op afstand in het MBO

Veel mbo-opleidingen zijn al bezig met (het voorbereiden op) het geven van onderwijs op afstand. Een ontwikkeling die nu wellicht in een stroomversnelling terecht komt. We hopen met dit arrangement enige ondersteuning te kunnen bieden door tips en good practices te verzamelen en te delen.

Het arrangement staat nu nog in de kinderschoenen. We willen het graag met jullie hulp verbeteren en uitbreiden https://mbo.lesopafstand.nl.

Open Universiteit | Gratis Micromodules

Voor iedereen die online onderwijs gaat verzorgen, maar daar nog wel wat meer over wil weten. Open Universiteit heeft een aantal gratis micromodules over activerend online onderwijs.

https://www.ou.nl/opleiding-overzicht

All you can learn

Handig voor jezelf en collega’s die nog wat minder bekend zijn met de verschillende vormen van afstandsleren! De documenten zijn vrij te verspreiden en nuttig voor docenten van elk niveau!
1. Eerste hulp bij coachen op afstand
2. Eerste hulp bij het maken van leerzame video’s
3. Eerste hulp bij het maken van een screencast 
4. Eerste hulp bij het starten van een livestream op YouTube

Socialmediainhetmbo.nl | Didactiek tijdens een online les in Teams

“Wanneer je een online les geeft met behulp van Microsoft Teams zul je als docent een aantal zaken anders moeten doen dan je gewend bent als iedereen fysiek bij je in de klas zit. In deze blog ga ik in op een aantal veel voorkomende didactische momenten tijdens een les en hoe je dat kunt doen met behulp van Teams.”
https://socialmediainhetmbo.nl/office365/didactiek-tijdens-een-online-les-in-teams/

Digitaledidactiek.zuyd.nl

Leestip 👉🏼 De website https://digitaledidactiek.zuyd.nl/online-onderwijs-coronavirus/ biedt veel waardevolle informatie over online lesgeven, samenwerken, tools, digitale didactiek en blender learning.

Todaysteachingtools.com | Onderwijs op Afstand – Corona Editie

“Instructie geven op afstand kan in twee varianten: Synchroon en asynchroon. Synchroon houdt in dat je de instructie ‘live’ geeft. Hiervoor zou je bijvoorbeeld Skype kunnen gebruiken, maar ook Zoom heeft handige licenties om instructie te kunnen geven aan groepen. Het lesgeven aan grote groepen via ‘streamen’ kan best een uitdaging zijn in het begin, en vereist wat handigheid om een kwartier aan “Hallo?!”, “Hoor je mij?” of “Kun je mij zien?” te voorkomen.
Een manier die wat meer laagdrempelig is om instructie op afstand te geven, is door middel van instructievideo’s. Dit is asynchroon.”

https://www.todaysteachingtools.com/online-onderwijs.html

mbo mediawijs

Verder lezen