JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Video-cv

De studenten leren te solliciteren met een video-cv. In de les zien zij verschillende voorbeelden en passen ze de geleerde technieken ook zelf toe.

Video-cv
Tijdsduur:
60 min.
Mbo-niveau:
3 | 4
Benodigdheden:
Device met camera per student
In te zetten bij:
Nederlands | SLB

Competentie

Thema

Omgaan met (sociale) media.

Lesdoelen

  • De student kan benoemen welke onderdelen een goed video-cv moet bevatten;
  • De student kan uitleggen wanneer het gebruik van een video-cv de voorkeur heeft boven een geschreven cv;
  • De student kan de voor- en nadelen benoemen van een video-cv.

Te leveren producten

Een eigen video-cv.

Beginsituatie

Studenten hebben nog weinig of geen ervaring met solliciteren.

Vooruitkijken - 20 min

Een foutloze sollicitatiebrief en een zorgvuldig opgesteld cv: zo proberen de meeste sollicitanten hun toekomstige werkgever te overtuigen van hun talenten. Maar tegenwoordig kan je er maar beter echt uitspringen om die droombaan binnen te slepen, met bijvoorbeeld een video-cv. Jouw cv, maar dan op video.

Maar opgelet: je hele cv “voorlezen” voor de camera heeft weinig meerwaarde voor de werkgever. Het is een originele manier om je kwaliteiten zoals enthousiasme en passie voor je vak te laten zien. Hierdoor kun je natuurlijk niet op elke vacature solliciteren met een video-cv.

Voordelen van een video-cv:

  • Je persoonlijkheid komt duidelijker naar voren dan in een geschreven cv.
  • Werkgevers zien je zoals je écht bent en dat maakt het voor hen ook makkelijker om een selectie te maken.
  • Het is ideaal als je geen held bent in het schrijven van sollicitatiebrieven, maar toch een blijvende goede indruk wil achterlaten op je toekomstige werkgever.

Online zijn er tientallen leuke en creatieve video-cv’s te vinden. We gaan samen kijken naar twee video cv’s. Schrijf voor jezelf wat de voordelen en nadelen zijn van elke video. Deze video is een voorbeeld van een sollicitatie door Kyra Zijlstra.

Tip: op YouTube zijn diverse voorbeelden te vinden, wellicht ook passend bij de branche waar de studenten in terecht zullen komen.

Andersom kan het natuurlijk ook: werkgevers die zichzelf voorstellen via een video. Zie bijvoorbeeld deze video van UWV of deze video van ROC Twente. Wat vinden de studenten van zo’n video ten opzichte van een vacature tekst?

Uitvoering - 30 min

Hoe maak je een professionele video-cv?

Een video-cv is jouw eerste indruk bij potentiële nieuwe werkgevers of opdrachtgevers. Je wilt dus niet inleveren op de kwaliteit van het beeld én het geluid. Tegelijkertijd kan dat een kostbare kwestie worden. Je kunt echter met minimale middelen een eind komen. Met veel recente mobiele telefoons kan je al op HD-kwaliteit video opnemen.

Voorbereiding:

Voordat je begint met opnemen is het verstandig om eerst een storyboard en script te maken, dit kan bijvoorbeeld met Storyboard That. Het script bevat de tekst en het storyboard bevat grove schetsen van de scenes die je hierbij gaat opnemen. Denk hierbij goed na over de setting waarin je de video-cv gaat opnemen. Dit kan bijvoorbeeld achter een bureau zijn, of ‘live’ aan het werk of op een bepaalde plek die ondersteunend is aan het verhaal dat je gaat vertellen. Kies je voor meubels, zoals een stoel of tafel, zorg er dan voor dat ze passen in jouw stijl. Denk ook goed na over hoe je er zelf uit ziet. Doe gepaste kleding aan en zorg ervoor dat je er verzorgd uit ziet.

Opname:

Nu ben je klaar om te starten met het opnemen van je video-cv. Voor het opnemen van je video gelden grofweg dezelfde regels als bij een gewone presentatie. Kijk naar de camera (het publiek) en niet naar je tekst of iets anders. Zorg dat je je tekst uit je hoofd kent of maak gebruik van een teleprompter (die zijn er ook als app voor mobiele telefoons). Denk ook aan je houding en je lichaamstaal en hoe dit op beeld overkomt.

Nabewerking:

Tenslotte moet je nog wat tijd besteden aan het editen van je video. Je kunt bijvoorbeeld als begin van je video openingstekst opnemen en als slot contactinformatie. Verder zou je onder bepaalde onderdelen muziek kunnen zetten. Mocht je meerdere opnames hebben gemaakt die je tot één video wilt terugbrengen dan moet je in deze fase beslissingen maken over welk materiaal je wel en niet gebruikt. Editen kan in computerprogramma’s, maar ook met applicaties zoals Quik.

Video-cv maken: waarop moet je letten?

Er zijn verschillende valkuilen die je zeker moet vermijden als je eraan denkt om een video-cv te gaan maken:

  • Let op je taalgebruik: probeer te praten in verzorgd, duidelijk verstaanbaar Nederlands (of elke andere taal die je goed beheerst).
  • Zorg voor een verzorgd uiterlijk: kies voor een outfit die past bij de baan waarvoor je solliciteert: pak en das zijn misschien wat overdreven als je solliciteert voor een baan als schoonmaker, maar een trainingspak of versleten T-shirt kunnen ook niet.
  • Vermijd rommel en achtergrondlawaai: ruim je woonkamer of bureau op (of zet de stofzuiger en volle wasmanden uit het zicht van de camera) en sluit deuren en ramen. Zet ook de radio en tv uit.
  • KISS = Keep It Short & Simple: vertel wat je gestudeerd hebt, wat je werkervaring is, welk soort baan in welke sector je zoekt en wat je sterke punten zijn. Niets meer, niets minder. Heeft je cv extra uitleg nodig? Doe dat dan in de geschreven versie.

Opdracht vereenvoudigd – Extra uitleg

Je zou studenten meer voorbeelden kunnen laten zien van verschillende video-cv’s. Studenten die moeite hebben met de opdracht, zou je als docent meer bij de hand kunnen nemen. Laat de studenten samenwerken en van elkaar opschrijven wat iemand anders goed kan. Na deze oefening kunnen de studenten in samenwerkingsverband een script opstellen. Het helpt om dit script eerst een paar keer hardop voor te lezen zodat er hier en daar nog aanpassingen kunnen worden gemaakt.

Terugkijken - 10 min

De studenten krijgen een blad en tekenen de omtrek van hun hand. Bij iedere vinger krijgen zij een opdracht. Bij de duim schrijven zij op wat zij goed vonden aan deze les. Bij de wijsvinger schrijven zij op wat zij met de informatie gaan doen die zij hebben geleerd. Bij de middelvinger schrijven ze op wat ze niet goed vonden aan de les. Bij de ringvinger schrijven ze op wat hen waarschijnlijk het meeste zou bijblijven van deze les en bij de pink schrijven ze op waar zij nog iets meer over zouden willen leren. Wanneer de studenten dit hebben ingevuld leveren ze deze handafdruk in bij de docent. Deze krijgt op deze manier een duidelijk inzicht in hoe de studenten de les hebben beleefd.

 

Dit is een product van het Practoraat Mediawijsheid. Onze lessen vallen onder de Creative commons licentie