JE HEBT ONS GEHACKT

emoji

Dan is deze conferentie echt wat voor jou!

Formative

Kijk toetsen na terwijl studenten ze aan het maken zijn.

Wat is het? 

Het is een tool waarmee je toetsen kunt maken. Formative is te vergelijken met een toetsprogramma zoals GoogleForms. Het bijzondere aan Formative is dat je op het moment dat de student de toets maakt, deze gelijk kunt nakijken.

Wat kan ik ermee?

Met formative kun je de toetsen direct laten beoordelen of tijdens het maken van de toets zelf beoordelen, weging geven, een gedeelte van punten toekennen en feedback geven aan de student. Als je van te voren klassen aanmaakt kun je ook de voortgang van de studenten bijhouden.

Hoe werkt het?

Met een gratis account kun je zowel formative als summatieve toetsen maken en de meest gebruikelijke vragenvormen inzetten, en deze geheel of gedeeltelijk laten beoordelen.

Om met Formative te werken moet er eerst een account gemaakt worden, vervolgens kun je een klas aanmaken. Daarna wordt er een klassencode gegenereerd die je later kunt delen met de klas.

Eenmaal weer terug bij het dashboard kun je voorbeeld toetsen zien waar je je eigen ‘assignment’ kunt maken. Eerst vul je een titel in en vervolgens kun je kiezen uit verschillende soorten vragen: meerkeuze, goed/fout, open vragen of zelfs een vak waar studenten een tekening kunnen maken (het zogenaamde ‘show your work’). Ook kun je zelf afbeeldingen toevoegen, tekstblok of eigen tekening. Je kunt ook nog bestanden uploaden zoals youtube video’s, pdf-, word- of powerpoint-bestanden.

Als studenten de opdracht maken kun je live meekijken en tegelijkertijd nakijken. Je kunt op een schaal van 10 aangeven hoe goed het antwoord is. Vervolgens kun je feedback geven.

Tips
  • Wat niet kan is feedback van te voren instellen, dus dat de student na het beantwoorden van een vraag direct het goede antwoord terugkrijgt. Dus niet geschikt voor oefen – of leertoetsen.
AVG-proof*

Ja, zolang je oplet met naamgeving als je klassen aanmaakt. Je kunt het zo instellen dat studenten geen account nodig hebben om een toets te maken.

*NB: bij de educatieve tools is er gekeken in hoeverre je als organisator of deelnemer persoonsgegevens moet invoeren om de tool te gebruiken. Daarnaast is uitgezocht welke data er wordt verzameld en wat daarmee wordt gedaan. Wij adviseren te allen tijde om de richtlijnen van de eigen school te volgen, vraag bij twijfel advies aan de functionaris gegevensbeschermer.

Dit is een product van het Practoraat Mediawijsheid. Onze video's vallen onder de Creative commons licentie